378 milarde dolari. Atat e suma pe care Banca Wachowia (actualmente detinuta de Wells Fargo Bank )a spalat-o pentru traficantii de cocaina din Mexic. Adica 30% din PIB -ul Mexicului.
Dupa declansarea investigatiilor de catre procuratoura generala a SUA, banca e amendata cu 110 milioane dolari, adica 2 % din profitul anuala al bancii. Hilar.
Banca incepe sa spele banii in 2004, exact cand se declanseaza o spirala a violentei in Mexic, datorita rafuielilor dintre clanurile de traficanti si autoritatile statului mexican.
Ceea ce e insa foarte interesant abia urmeaza:
In aprilie-mai 2007, ca urmare a presiunilor din partea Procuraturii generale a SUA, Wachowia incepe treptat sa inchida relatiile cu cartelurile.
In iulie 2007, 10 clienti paravan ai cartelurilor de droguri mexicane , isi inchid brusc operatiunile in semn de protest fata de investigatiile Procuraturii Generale, retragand toate lichiditatile
Care este efectul? In august 2007, la mai putin de o luna, se declanseaza criza mondiala a creditelor, deoarece practic toate lichiditatile de pe pietele finaciare erau de fapt banii cartelurilor de droguri.
Lichiditatile fiind retrase, piata a ramas doar cu banii scripturali, deci fara cash.
Practic, cartelurile de droguri au prabusit economia mondiala. Lehamn Brothers si alti giganti practic au falimentat pentru ca marii baroni ai drogurilor s-au ofensat.
De mentionat ca dupa plata amenzii, Wachowia Bank nu a mai fost supusa vreunei investigatii, de teama ca cartelurile de droguri isi vor retrage total banii din piete si vor provoca o criza totala a sistemului financiar. Practic erau singurul stalp serios care mai sustinea piata financiara mondiala.
7 comentarii:
Papusarul global are multe masti pentru ca sa para ca exista concurenta pentru ca altfel ar deveni o tinta facila !
Este chestie simpla de leverage sau RMO cum se numeste in cazul bancilor. In sistem sunt mai putin de 10% bani lichizi. De fapt legal trebuie minim 8% iar in cazuri de "exceptie" BNR recomanda 10%.. :) Daca un grup mai maricel de "investitori" isi retrag simultan banii sistemul intra in colaps. Indiferent daca e vorba de un grup de "investitori" in droguri, in imobiliare, in metale pretioase, burse sau orice altceva.
Acum, baietii astia cu cocaina nu au chiar 10% din piata mondiala, dar si 2% ar fi suficient. Pentru ca asta ar reprezenta de fapt un sfert din lichiditati. Iar daca pui in cap 2-3 banci cheie restul vor pica de la sine. Iar la astia care si-au retras cele 0.37 T in toamna lui 2007 s-au adaugat in toamna lui 2008 inca un "grupulet" care voiau sa retraga 5 T din banci, deci treaba devenea groasa. Asa ca le-au blocat conturile, iar ulterior Paulson vorbea nu de traficanti, ci de Rusia care si-ar fi bagat coada.
Leverage is a bitch. Works both ways. Ca sa vezi cum poti sa bati sistemul cu propriile arme. Uite de asta insistam unii ca nu trebuie sa trezesti jumatate din populatia spalata pe creier ca sa castigi alegerile viitoare. Ci este arhisuficient un 5-10% ca sa pui pe butuci sistemul... ;)
este un pic exagerat să spui că de aici a pornit criza financiară (ar însemna să-i disculpi pe cei de la Fannie Mae :)
http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/03/us-bank-mexico-drug-gangs
asta nu înseamnă că nu este ridicol cazul Wachovia, 300 mld. spălaţi, 25 mld. amendă ... tare.
@neagrigore
amenda data a fost in milioane, nu in miliarde :D
probabil ca e putin exagerat, insa arata ceva: ca o halca importanta din cashul detinut in banci provine din trafic de cocaina, ceea ce e interesant, ne arata ca la nivel mondial industria cocainei nu a suferit odata cu recesiunea, dimpotriva :)
si ne mai arata ceva mult mai important: cat de firav este sistemul bancar, pt ca se bazeaza pe o mare frauda: adica daca un segment de investitori sau din populatie se ofenseaza si isi scot cashul , sistemul mafiot bancar colapseaza; adica degeaba creeaqza ei bani din nimic in digitii din calculator, pompand trilioane de dolari in sistem, caci atata timp cat regimul fractional reserve banking cere ca macar 8-10 % din banii bancilor sa fie cash, orice retragere de cash substantiala e un cosmar pt banci.
Eventiual ce ar putea "baietii detepti" din fruntea piramidei sistmeului sa faca ar fi sa coboare nivelul fractional la 1% sa zicem, dar chiar si tuni e nevoie de cash, deci exista pericole; sau sa il scoata de tot, si ca efect sa nu se mai foloseasca bani de hartie, doar electronici; probabil asta se si urmareste in timp, caci e nevoie de timp, nu poti trece toata populatia pe carduri, online ori chestii de genul in doar cativa ani; tendinta oricum este aceasta.adica sa nu se mai accepte la plata cash; exsita domenii in care deja s-a implementat treaba asta.
marea problema ca atunci cand se va realiza chestia asta, vom fi total scalvii unui sistem de tip tehno-fascism, fara putinta de evadare din el.
ma bad. Dacă pui problema în termenii ăştia, suntem deja sclavi. Sau mai bine zis, am fost dintotdeauna. Nu există o perioadă de aur în care dinozaurii cutreierau planeta, alături de oameni liberi.
Ba da, chiar a existat :)
Viata tribala de dinaintea invaziei "civilizatoare" a omului alb; vezi in special triburile amerindiene din America de Nord pana la genocidul asupra lor din partea albilor, si in general viata tribala de pretutindeni pe glob, fie ea in America, Africa, Asia, pana am venit noi cu civilizatia asta a sclaviei, a mortii, a razboiului, a banului.
Aia traiau liberi; nu munceau pt lucurrile de baza,totul ra din abundenta; nu erau sclavii unui sistem care le spunea ce au voie si ce nu, cat trebuie sa munceasca ca sa isi asigure lucrurile de baza.
Aveau tot timpul din lume liber sa traiasca, sa rada, faceau totul din pasiune, erau integrati cu natura, nu faceau ca "asa trebuie", cum e acuma, nu ne palce ce facem, dar "asa trebuie", "asa cere sistemul"
http://paimei02.blogspot.com/2011/05/problema.html
http://paimei02.blogspot.com/2010/05/schimb-de-prizonieri.html
http://paimei02.blogspot.com/2011/05/eutanasie-globala.html
si in general blogul lui pai mei:http://paimei02.blogspot.com/ , care trateaza pe larg aceste aspecte.
Sau
http://www.raw-food-health.net/HunterGatherers.html, si alte surse de informare.
Trimiteți un comentariu