sâmbătă, 14 mai 2011

Cele mai folosite 20 droguri

Un grup extins de oameni de stiinta au petrecut 2 ani, analizand efectele celor mai folosite 20 droguri in Marea Britanie, si au elaborat un clasament riguros, in care sunt evidentiate fiecare dupa  gradul de periculozitate.
Si-au condus studiile in principal dupa 3 criterii:
- efectele nocive asupra consumatorului
- dependenta creata
- efectele nocive indirecte, asupra celor din anturajul consumatorului si a societatii in ansamblu

Rezultatele amplului studiu au starnit evident controverse, deoarece contrazic puternic clasificarea legala a autoritatilor, prin care anumite substante sau plante sunt clasificate ca ilegale, sau mai mult, sunt clasificate in clase de risc inalt, desi toate studiile stintifice riguroase confirma repetat ca nu produc efecte nocive, sau aceste efecte sunt infime.

In Marea Britanie, sistemul de clasificare legal al drogurilor se mentine din 1971, este perimat si depasit, si imparte substantele recreationale declarate ilegale in trei clase de risc: A, B, C.

Astfel, substante controversate ca Ecstasy s-au clasat pe locul 18 ca grad de periculozitate, in timp ce conform legii este clasificat in clasa A de risc, adica cea mai inalta.

Canabisul (marijuana) este conform acestui studiu pe locul 11, adica foarte putin nociv, este cea mai utilizata pe plan mondial, insa dpv legal se afla in grupa substantelor interzise.

 Alcoolul, situat in studiu pe locul 5, cu efecte devastatoare pe plan personal si social, responsabil de moartea a 40,000 oameni anual doar in Marea Britanie, este legal.


Niciun comentariu: