In timpul boom-ului imobiliar, speculatorii au imprumtat sume imense de la banci, au cumparat mari suprafete de teren cultivat anterior cu grane, au ars pamantul arabil pentru a indeparta culturile agricole, si au inceput sa dezvolte proiecte imobiliare, construind in nestire case si blocuri.
Si-au multiplicat astfel enorm costurile, dar au sperat ca se vor imbogati peste noapte. Unii dintre ei au si reusit.
Dar dorinta lor nu era de a construi case pentru oameni la preturi pe care acestia sa si-l poata permite.
Ci au sperat sa transfere imensele prezumtive profuri de pe urma pamanturilor in conturi "albite" in Elvetia, departe de ochii fiscului spaniol.
Dar preturile caselor au crescut in asemenea hal, incat oamenii din clasa medie nu si-au mai putut indeplini visul de a-si cumpara o locuinta, pe fondul spargerii bulei creditelor si imobiliara.
Acestea sunt consecintele speculatiilor cu terenuri.
De ce? Pentru ca regimul de taxare al statului rasplateste speculatorii de terenuri si penalizeaaza oamenii care muncesc.
In prezent, in Spania, 20 % din populatia apta de munca nu munceste, adica vreo 5 milioane de oamani.
1 milion de familii nu au nici un fel de suport financiar, copii merg flamanzi la scoala. Din ce cauza? Pentru ca sa indeplineasca visul speculatorilor de terenuri de a deveni bogati. Rapid.
4 comentarii:
daaa :D
... capitalismul... cea mai mareata inventie a omenirii.
stii, e diferenta intre nr de someri/rata somaj si populatie activa. Pun pariu ca daca raportezi populatie activa la numarul de angajati, obtii ceva mult mai mare.
asta e foarte elocvent in cazul romaniei. datele de la insse sunt interesante: pe timp de criza noua ne scade somajul in timp ce numarul de angajati e in scadere constanta. eeh, statisticile astea :D
Asa e, multi nu cunosc ca a fi fara loc de munca nu e totuna cu a fi somer; somer inseaman doar cand te califici sa incasezi indemnizatia de somer, care oricum se acorda pe perioada limitata.
Iar rata somajului se calculeaza raportand somerii la populatia apta de munca.
La noi scade rata somajului pentru ca de la 1 ianuarie s-a schimbat legea somajului, si s-au pus modificat criteriile de acordare a ajutorului de somaj, a perioadei acestuia, deci s-a redus simtitor sansele ca o persoane sa se califice pt a primi indemnizatie de somaj; ca sa nu mai vorbesc ca s-a redus si cuantumul indemnizatiei de somaj; iti spun in cunostinta de cauza, caci si eu sunt pe somaj acuma :D
deci doar s-au modificat criteriile, ca sa poata raporta ei someri mai putini, si in primul rand s anu mai dea statul atatia bani somerilor; si apoi, mai sunt cei care au epuizat perioada de acordare a somajului, si inca nu si-au gasit loc de munca, persoane de caqre guvernul boc nu pomeneste.
Rata a somajului 5.5% poate insemna chiar si 100.000 angajati si 550 000 cu ajutor de somaj!
Pare incredibil insa asa stau lucrurile
DEFINITIE: rata somajului = proportia de lucratori aflati in somaj raportata la numarul total al populatiei active.
Deci, presupunind ca populatia activa a Romaniei este 10 000 000 oameni din care 9 450 000 au loc de munca legal iar 550 000 tocmai si-au pierdut jobul acum, inseamna ca avem o rata a somajului de 5.5%.
Dupa 9 luni, daca iar ramin fara loc de munca inca 550 000, primii 550 000 iesind din somaj fara sa-si fi gasit nimic de lucru, inseamna ca tot 5.5% este rata somajului.
Si tot asa, daca la fiecare 9 luni alti 550 000 oameni ies din evidentele de somaj se ajunge ca dupa 12 ani si 9 luni doar 100 000 persoane din 10 000 000 active sa mai lucreze si rata somajului tot 5.5% va fi.
IN CONSECINTA, indicatorul rata somajului nu are legatura cu nivelul de angajare al populatiei active nefiind altceva decit un parametru cu ajutorul caruia se estimeaza citi bani plateste statul pentru ajutoarele de somaj.
Trimiteți un comentariu