duminică, 22 mai 2011
Continua revoltele anti-capitaliste din Spania
Azi, "Revoluţia spaniola" a continuat cu ardoare mai mare ca niciodată, având în vedere că mai sunt doar 24 de ore până la aflarea rezultatelor alegerilor locale şi regionale.
Protestele din ultimele zile au fost inspirate de cele din Islanda, care au dus la căderea guvernului de la Reykjavik.
Peste 1.000 de persoane au format un lanţ uman în jurul primăriei din regiunea Valencia în această dimineaţă şi din nou la 16.00, iar piata Puerta del Sol din Madrid a fost plina pana la refuz.
Scandări ca "Nu e criza de vină, ci sistemul!", "Criza asta nu o plătim noi!" sau "Violenţă e să fim plătiţi cu 600 de euro!" au fost strigate ieri în centrul Madridului şi în centrul celorlalte oraşe spaniole. "Vom sta aici până la alegerile din 22 mai!", au ameninţat manifestanţii, care promit să revină cu corturile noapte de noapte în centrele oraşelor până la alegeri.
Protestele lor au in centru corupţia şi situaţia dezastruoasă a Spaniei de pe piaţa locurilor de muncă, cea mai rea situatie din istorie, cu peste cinci milioane de someri, tradus in 21 la suta din populatie si aproape jumatate sub 30 de ani.
De fapt, pentru numeroase persoane, ajutorul de somaj a expirat şi chiar familiile din clasa de mijloc sunt obligaţe să mănânce supă la cantinele sociale, iar multa forta de munca înalt calificată, e nevoita sa traiasca pe stradă după ce casele lor au fost executate silit de banci.
În ciuda acestei situatii, nici un guvern regional nu a luat măsuri pozitive pentru a crea locuri de muncă stabile sau oportunităţi reale.
Protestatarii spun Spania este probabil să meargă pe aceeaşi cale ca Grecia, Portugalia şi Irlanda, tari care au nevoie de multe miliarde de euro imprumut.
http://www.thereader.es/en/spain-news-stories/6524-Spain-revolts-on-the-eve-of-the-elections.html
Aici, în Spania, organizaţia Democracia Ya Real (Real Democracy Now) - are deja liste cu propuneri in aproximativ 40 de puncte variind de la controlul absenteismului parlamentar la reducerea cheltuielilor militare până la desfiinţarea aşa-numitei lege Sinde (o lege de limitare a încălcării on-line a drepturilor de autor).
Revoluţia spaniola câştigă încet in acoperire, atât la nivel internaţional cat şi la nivel local. http://www.ikimap.com/map/2CYF este o hartă de tabere existente, planificate şi evacuate.
Imagini din prima zi de proteste in Madrid, 15.05.2011:
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu