duminică, 20 ianuarie 2013

Gaze de sist si alte resurse - Romania 2013


Update 20.01.2013: viziunea ministrului economiei fata de resursele naturale
Un ministru trist:Varujan Vosganian
Varujan Vosganian, ministrul economiei, unul din factorii decizionali care trebuie sa de avize pt instrainarea si exploatarea resurselor naturale ale tarii
Invitat la antena 3.

O pozitie neclara, vizibil duplicitar, tipic politicianista : sa fie pace in lume, sa nu ii suparam pe altii, nu pot declara prea multe caci sunt ministru si orice declaratie a mea va fi consemnata si voi raspunde .
Moderatorul se enerveaza si ii reproseaza atitudinea ecumenica, impaciuitoare. Adica ai venit la putere pe un fond de nemultumire a oamenilor impotriva fostilor, ai fost vocal in opozitie, acum esti mielusel. Il provoaca totusi sa dea niste raspunsuri, sa ia cat de cat o pozitie:

Gandire limitata dpv economic. Viseaza de dreapta. Are niste clisee in cap, mantre de dreapta, si nu i le poate scoate nimeni, : statul trebuie sa dispara din economie, sa nu mai fie un actor economic, sa ramana doar cu rol de reglementare. In caz contrar, daca statul administreaza, se fura sau se gestioneaza prost, manangement defectuos. Da exemplu Oltchim, unde , daca nu s-ar privatiza (sustine puternic privatizarea Oltchim) statul ar fi nevoit la nesfarsit sa ii dea curent si energie ietina, ar fi gaura la buget. Moderatoare ii da contraexempu Alro Slatina, privat, pt care Videanu ca minsitru al economie a promovat un HG, sa primeasca curent si energie ieftina de la stat. Replica lui? Pai sa ii privatizam si pe aia ce de la Turceni si alte termocentrale ce le dadeau energie ieftina, ca sa insanatosim si acolo situatia, sa nu mai dea ieftin. 
In principiu vrea Rosia Montana ( sa renegociem participatia statului care e cam mica)dar cu repsectarea normelor de mediu si lungirea perioadei de exploatare pt a nu se exploata intens si a fi mai prietenoasa cu mediul, "sa discutam cu investitorul", nu putem renunta la contract caci statului roman i se vor cere despagubiri.

Gaze de sist: e rezervat din cazua mediului pt litoral, ; moderatoarea: bun, dar au protestat cu zecile de mii si aia din Barlad , aia nu au drepturi, de ce doar pe litoral sa protejam mediul? (p.s.  si in vestul tarii s-au concesionat puternic in decembrie pe sest 5 perimetre, nici moderatorii nu stiau). Raspuns: sa asteaptam semnalul UE cu privirea la politica europeana fata de gaze de sist, dar stati linsititi ca contractul e suspendat chiar de Chevron caci au vazut ca exista proteste (atitudine slugarnica tipic romaneasca, de genul Chevron e stapanul, ei au suspendat, nu noi, statul roman, nu am putea macar sa ne gandim sa ii suparam cu astfel de initiative). Moderatoare: suspendat in ce sens? nu e anulat? suspendat pana cand? Da din umeri, balamjeste ceva..total nepregatit.


Cuprumin (care sta pe o rezerva imensa de cupru): neaparat sa privatizam, eventual cu o participatie a statului minoritara, , caci investitiile de mediu sunt mari, doar anul asta vreo 18 mil euro, si statul nu isi permite. Moderatoarea: pai cum e suma mare pt stat? doar partia facuta de Udrea nu stiu pe unde a costat 30 milioane euro! Nu are raspuns..

La PETROM vrea taxa Robin Hood (numita de el fond de solidaritate, nu e de acord cu termenul tot ca sa nu suparam, caci suna prea dur ;))) moderatorii tot inteaba de redevente, accepta ideea renegocierii redeventelor, putem din 2014, cand expira vechiul contract; rezervele din Marea Neagra le considera neconvingatoare din perpsectiva a eficientei economice;  in rest, gandire primitiva de dreapta, fara nuante, statul trebuie sa vanda tot,eventual cu mici exceptii in energie si transport cale ferata (astea le accepta ca exceptii nu ca s-ar integra gandirii lui limitate ''vindem tot'', ci ca asa e conceptia majoritara in guvern la ora actuala). Parerea mea, este o gandire periculoasa si care ne-a adus unde ne-a adus.






Update gaze de sist 19.01.2013: Privitor la stadiul procesului deschis impotriva Chevron si ANRM

Ghe. Piperea - avocat: Cererea de suspendare a efectelor celor 4 hotariri de guvern favorbile Chevron s-a respins. 

Corporatia respectiva a avut in statul roman, mai ales prin premier si Agentia Nationala a Rezervelor Minerale, avocati foarte eficienti. Imediat ce a fost schimbat judecatorul care ne-a dat noua cistig de cauza in cele 14 exceptii ridicate de guvern, ANRM si Chevron, cererea s-a respins. 
Judecatorul initial a fost schimbat pentru ca nu avea certificat ORNISS (adica, nu putea vedea documente clasificate; spre surpiza noastra, a tuturor, unul dintre contractele petroliere, cel din 2004, nu a fost desecretizat; de aceea, paratii i-au interzis, practic, primului judecator, sa ne judece). 
Noul judecator avea certificat ORNISS. A intrat in dosar si la primul termen a respins cererea de suspendare. Sunt convins ca nu au fost presiuni sau indicatii ... Doar lumina si intelepciunea... Oricum, povestea celor 3500 de persoane si a celor 8 ong-uri care au contestat afacerea Chevron mai dureaza. Inca nu ne-am judecat pe fond. Ma intreb de ce presa - inclusiv Antena 3 - nu se mai ntereseaza deloc de acest subiect. ...



UPDATE 10.1.2013: 
Barja maritimă cu echipamente Chevron a fost descărcată zilele acestea în dana portuară a șantierului Daewoo Mangalia! Din vară ea aștepta liniștită, amânând vămuirea, să treacă alegerile, pentru că așa a promis public Chevron, la înțelegere cu toți factorii decizionali politic! Băieții se pregătesc! În larg, e probabil că fracturează hidraulic, caci nenumărate mici cutremure se simt în Mangalia și Vama-Veche! Acolo nu are cine să îi controleze! Gazul natural convențional a fost extras de mult, din perioada comunistă și un pic după Revoluție, rezervele extraordinare descoperite în largul mării cu care ne tot mint ăștia în presă, sunt de fapt gaze de șist! E mai ieftin și mai ferit de ochii opiniei publice să fracturezi în mare, adâncimea dată de apă scade cheltuiala la frezele speciale de foraj. Cutremurele s-au simțit in zonă! Riscul sensibilizării epicentrului seismic activ de la Șabla ( aproape de Vama-Veche ), poate crea cutremure mari în intensitate, urmate de valuri de tip Țunami, dezastruoase pentru malul costier al Mării Negre! Falia tectonică este Șabla-Snagov ( București ) - Vidraru ( marele baraj ), apa barajului rade orice în cale până la Dunăre și nu numai!

8 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Astia vor face tot ce accepta populatia. Diferenta fata de basisti e ca se vor opri daca vad opozitia reala a populatiei.

originar spunea...

Da. Cam asa cred si eu.

Anonim spunea...

Dobitocul acesta de ,,armean,, trebuie trimis, pe che;tuiala lui, in Elvetia, tara care nu a avut nici un miron contact cu ,,comunismul,,! Sa vada molflaitul ala ce inseamna Statul in economie...Ei stiu, ca sunt de dreapta, pozitia ,,statului,, la pomana de inmormantare a acestuia. Desfiintam statul, dupa ce ne primim comisioanele si, ,,dupa ei potopul"! Pana cand, nemernicilor, de orice culoare politica ati fi!

originar spunea...

@Cristina
da, am intrat; e util blogul, voi avea de unde sa ma inspir cand vreau sa vad filme bune :)

originar spunea...

@Anonim
corect; si exemple ar fi cu nemiluita, chiar la occidentali; sa luam de ex - ca asta imi vine in minte pe viteza- Norvegia, care si-a mentinut in proprietatea statului compania nationala petroliera.

originar spunea...

ba chiar aloca o parte din veniturile din exploatarea petrolului direct pt servicii sociale, invatamant, sanantte pt populatie; dar probabil nu au o clasa politica atat de moale si fricoasa la orice ridicare de index al asasinilor economici externi; mai stiu sa zica si ho! si un popor mai constient cu interesele sale, nu atat de confuz si buimacit ca al nostru.

Anonim spunea...

,,un popor...... atat de confuz si buimacit ca al nostru". Cine oare a buimacit acest popor si l-a facut confuz? Nu toti neavenitii de dupa revolutie in frunte cu Iliescu, Coposu, Campeanu, Ratiu, Diaconescu, Balbaitul de Mihai cu ceata lui de fete ahtiate dupa bogatiile romanilor, o parte a Serviciilor secrete si cohorta de ciolanari incolonati in fruntea listelor pe partide politice, hoti, tradatori de tara, stupizi si gretosi?

Anonim spunea...

,,un popor...... atat de confuz si buimacit ca al nostru". Cine a buimacit acest popor imediat dupa decembrie 89? Nu Coposu, Iliescu, Ratiu, Campeanu, Diaconescu, balbaitul de asazis rege Mihai cu cacamarila lui, plus haita de hiene de prada organizata in partide politice, hoti ordinari, stupizi, gretosi, avizi de bogatiile romanilor, sprijiniti si stipendiati de cercuri economice din Occidentul cu o istorie de doar 1500 de ani(omparativ cu spatiul romanesc, 7500 ani-vezi Tartaria)???