vineri, 5 noiembrie 2010

Cusca cu sobolani

Parcul de distractii al sobolanilor  (Rat Park) a fost un studiu despre dependenta de droguri facut in anii 1970-1980 de catre psihologul canadian Bruce K. Alexander si colegii lui de la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada.
Foarte pe scurt, despre ce a fost experimentul si care au fost concluziile:
Au fost luati cativa sobolani si pusi intr-o cusca. Acolo aveau 2 surse de apa. Una in care era un amestec de apa si morfina iar cealalta era apa curata.
Sobolanii se drogau toata ziua cu apa cu morfina si nici nu se gandeau sa bea apa curata.
Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca si oamenii, lasati liberi sa aleaga intre o viata sanatoasa sau droguri si dependente, vor alege tot timpul varianta daunatoare.
Apoi insa, a venit psihologul Bruce K. Alexander si a spus ” Stati putin! Cusca asta este mica, murdara, e foarte inghesuita  si sincer, si eu daca as fi in locul sobolanilor m-as fi drogat. Hai sa facem inca un experiment.
Astfel, a luat nastere parcul sobolanilor pe o suprafata de 200 de ori mai mare decat cusca initiala, parc in care era imitat un mediu natural si placut pentru sobolani. In acest parc erau multe activitati pe care sobolanii le puteau face, era multa verdeata si pe pereti erau desenat copaci.
Cu alte cuvinte, era ca diferenta intre o puscarie si o viata libera  si implinita.
In acest al doilea experiment, desi aveau 2 surse de apa, una curata si una cu morfina, sobolanii nu s-au atins de apa cu morfina.
Mai mult, in cusca au fost bagati sobolani care deja erau dependenti de morfina si s-a constatat ca ceilalti sobolani i-au ajutat pe cei dependenti sa incepe sa bea doar apa curata si sa scape de dependenta.
Daca vrei sa citesti amanuntit despre experiment, poti sa o faci aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_Park

In orasele mari, oamenii traiesc inghesuiti, intr-un mediu artificial si neplacut.
Exact ca sobolanii din primul experiment care erau toata ziua drogati.
Ce fac multi oameni azi?
Datorita stresului la care sunt supusi, oamenii sunt toata ziua drogati.
Doar ca drogul difera.
Unii mananca ca spartii, altii fumeaza si beau, altii se drogeaza, altii joaca la jocuri de noroc.
Altii se masturbeaza sau fac sex in timp ce beau si se drogheaza si schimba partenerele doar ca sa uite de viata reala.
Practic, foarte multi oameni nu mai pot sa aiba trairi sufletesti frumoase, naturale si care sa ii implineasca si atunci folosesc aceste ” medicamente” pentru uitare.
Mai mult, s-a aratat ca doar animalele foarte stresate incearca sa caute refugiu in substante artificiale medicamentoase si ma gandesc la toti oamenii care sufera din cauze psihologice si merg la doctor ca sa le dea o pastila.
Pentru ca medicamentul nu actioneaza doar asupra starii de suparare pe care o ai, sau asupra stresului ci merge direct la sursa tuturor trairilor omenesti si inchide robinetul astfel incat devii o leguma.
E important ca eu si tu sa luptam din toate puterile noastre pentru ca sa avem noi o viata libera si impinita si apoi sa ii invatam si pe altii sa aiba o astfel de viata.
De aceea e important sa iti gasesti vocatia, sa ai incredere in tine, sa inveti sa socializezi cu alte fiinte umane, sa ai o viata sanatoasa din punct de vedere fizic, psihic si spiritual.
Pentru ca sa nu fii sobolanul care se drogheaza ca sa uite ce viata urata are.
Sa fii omul liber si complet care meriti sa fii. 

Niciun comentariu: