joi, 7 octombrie 2010

Imbecilizare prin munca

China. In prezent.
Fiecare muncitor are un numar matricol format din multe cifre.
Schimburile de lucru dureaza in mod frecvent 20 de ore, insa uneori ajung si la 35 de ore.
Cine incearca sa infiinteze un sindicat pentru a-si cere drepturile, este trimis in inchisoare pentru 12 ani chiar.
Evident, foarte multi nu rezista. Unii se sinucid, altii mor de stres.
Suntem o societate evoluata. Nu mai traim in sclavagism ca acum sute de ani. Acum avem tehnologie, democratie, "piata libera" si ne indreptam spre cele mai inalte culmi de progres.

17 comentarii:

originar spunea...

Exact.
Formularea mea era o ironie amara, evident.
Ce e acolo nici nu mai stii cum sa numesti, pana recent erau in comunism, acum au ajuns mai rau decat cel mai crud capitalism.
Cand vezi astfel de lucruri, devii mai prudent cand auzi de "2012", revolutia constiintei, evolutia spirituala a omenirii...nici nu mai stiu incotro ne indreptam.

Anonim spunea...

Eu zic ca asta e fascism, pt ca acum China arata ca un lagar de munca in profitul americanilor si, evident, al "elitelor" chinezesti. Cica cea mai bogata femeie din lume e chinezoaica. Iar acum Soros spune ca China e noua putere mondiala care poate sa scoata lumea din criza! Adica: urmati modelul chinezesc si veti ajunge mari ;)

originar spunea...

da, fascism, lagar de munca;
totusi, sunt uimit de cum au reusit amerianii sa le subjuge poporul prin intermediul corporatiilor: aidcva Marea China, Marea putere de la Rasarit, vorba ceea, sa accepte sa fie piata de sclavi pentru americani; practic, si acolo elitele si-au tradat poporul in folosul banilor, au facut o intelgere secreta peste capul poporului cu capitalistii americani, si si-au impartit prada.
Si mai zici ca nu sunt conspiratii; e clar de la o posta ca la un moment dat in trecutul recent a fost o intelgere la cel mai inalt nivel intre elitele celor doua tari imense, pe spatele unei mari natiuni. Probabil asta e Noua Ordine Mondiala in curs de implinire. Fascismul mondial al corporatiilor, al marelui capital. Exploatarea pana la eliminarea fizica a unei populatii pe care ei o considera oricum in exces.

Anonim spunea...

Conspiratie sigur ca este, ca doar asa se conduce lagarul fascist. Daca ar fi pe fatza nu s-ar numi "democratie". Desi in ultima vreme cam pe fatza este totul... Acum, dupa ce au indobitocit majoritatea cu aburi de liber intreprinzatori si de individualisti sau i-au speriat pe cei mici si neinsemnati, au siguranta ca au schimbat definitiv mentalitatile si cei cei care vor sa "razbeasca" se "adapteaza" si devin ei insisi fascisti.
Dar nu cred ca scopul este eliminarea totala a chinezilor sau a unor rase. Totul se face doar pentru mentinerea puterii. Ca mai adauga ei noi planuri sau strategii face parte din jocul puterii. Dinozaurii astia nu pot renunta la adrenalina, mai ales acum, cand moartea le bate la usa si sunt neputinciosi sa-si obtina adrenalina din alte surse decat puterea (politica, economica, financiara).

originar spunea...

acuma, ca trogloditii astia o fac din distractia de a ne exploata, ca din distractia de a ne si omori/otravi/whatever, ca o fac din disperarea de a-si mentine controlul (poate isi vad pozitiile amenintate, le fuge pamantul de sub picioare, au si ei analizele lor, prognozele lor, au oameni destepti angajati care le furnizeaza date, studii, prognoze spre ce ne indreptam, si poate fi o directie nedorita de ei), un lucru e clar: e un razboi si noi suntem de partea dezavantajata a baricadei; important e sa stim cine ne e dusmanul.

Anonim spunea...

Dusmanul e mentalitatea care incurajeaza hotia, carierismul, arivismul, fascismul, "scopul scuza mijloacele"(libertarienii si liberalii), fundamentalismul religios, economic, politic... Plus consumul de otravuri, printre care si drogurile pe care le vrei legalizate ;)
Nu e asta spiritul de turma care ne va duce la prapastie? Daca apar niste baietasi si ne explica ei ca drogurile sunt bune cand noi deja vedem ce efecte au asupra consumatorilor lor(ups, se pare ca e vorba si de consumerism aici;) iar voi le acceptati pateticele argumentatii, ce pare a fi? Imitatie, spirit de turma: ori esti si tu vreunul care se crede vreun destept din tabara lor, ori crezi ca daca iesi din turma "cumintilor" si intri in alta turma te-ai scos.
Deci despre asta e vorba: de influente si mentalitati.

originar spunea...

cu prima parte sunt de acord: in fond si la urma urmei mentalitatea noastra, care cooperam cu ei, este cauza de la care porneste chestia asta, de aia am si pus sus langa titlul blogului citatul cu "dropping out is the most revolutionary act", caci mi se pare foaaaarte plin de esenta; corect, spiritul de turma.
Cu partea a doua, (si nu de alta, dar ti-am citit blogul si vad ca esti un tip destupat, si avem cam aceleasi idei in mare, cu exceptia fazei cu marijuana, dar asta nu inseaman ca nu te respect -si vice-versa, presupun :)- altfel, sincer nu mi-as bate capul si pierde timpul sa iti raspund), deci, problema este fff nuantata: de la a face diferneta intre adevaratele droguri (de ex heroina, care a fost efectiv creata pentru a distruge, de altfel se spune ca is trage si numele de la "heroes"- asa au fost numiti de catre elite cei care , la comanda elitelor de a fabrica un drog extrem de puternic care sa creeze dependenta maxima si sa distruga)pana la canabis, o planta minunata, pe care o cresteau si poate inca o cresc pe camp bunicii nostri, traditionala, ce se poate folosi in mii de scopuri, de la a salva padurile (se poate face o hartie pe cinste din ea, btw, Biblia Gutenberg originala a fost scria pe canepa, Constitutia Amerciii a fost scrisa pe canepa), la haine(armata americana pana la razboi avea haine facute din canepa), medical(vindeca zeci de boli); chiar e o planta minunata. Nu te grabi sa o judeci; te rog; studiaza cu sinceritate si atentie, si vei vedea ce e cu ea.
Apoi mai avem plante traditionale de divinatie, de mii de ani, anumite ciuperci halucinogene, amanita, salvia, ayahuasca, etc, e o discutie atat de ampla, si de vasta si misterioasa, incat chiar nu avem loc aici.
Ideea e, in cazul drogurilor cu efecte nedorite, legalizarea, scoaterea la suprafata a unei industrii murdare, iti ofera control asupra ei, scoate din schema mafia, scade pretul ei, scade tentatia, reduce violenta implicita, priveste consumatorul ca un pacient, nu ca un infractor, nu mai imbogateste marii traficanti si politicienii, nu mai umple puscariile cu pustani care au fumat si ei un joint, dirijeaza fondurile enorme alocate vanarii consumatorilor catre vanarea adevaratei criminalitati).
Exemplele in practica (Olanda, Portugalia, Cehia) ne arata experiente pozitive.
Dar sunt atatea aspecte de discutat...
Nu e vorba de consumerism aici,in USA canabisul era legal pana in 1914,deci inainte de a aparea consumerismul, interesele au fost cu totul altele, si justificarea adoptarii legii s-a bazat pe o mare minciuna si mult ridicol.
Oricum , per ansamblu eu ma refer si militez pentru canabis, nu pentru toate drogurile, la faza cu drogurile , repet, era vorba doar de scoaterea din schema a mafiei si a industriei murdare din spate, care profita de pe urma ilegalitatii acestora, indusrie care infloreste tocmai pe baza ilegalitatii, asa cum a fost si cand era prohibit alcoolul in SUA, era lui Al Capone)

nbsh spunea...

Ok. Pentru inceput, respectul este reciproc. Doar ca faza cu canabisul nu se potriveste in peisajul...propriu si personal :)
Orice argument pro-droguri mi se pare fortat. Si asta nu pentru ca asa m-a invatat "masina", ci pentru ca am o ratiune care imi spune ca drogurile te indeparteaza de realitate, iti da iluzia unei vieti mai...colorate, dar de fapt te transforma in sclav, ca multe alte produse legalizate consumate zilnic si care n-ai spune ca sunt droguri sau otravuri. De obicei oamenii se drogheaza nu pentru a avea viziuni sau inspiratii creative, ci pentru ca simt nevoia de evadare din cotidianul mizer in care ne tin vanzatorii de iluzii. De exemplu un om fara ocupatie, un ratat in conceptia fascistoizilor corporatisti contemporani, ar putea incerca sa "evadeze" cu ajutorul unor produse ieftine si legale: bautura, tigari, droguri. Deci ratarea adevarata abia atunci apare: cand mijloacele de eliminare a ratiunii devin ieftine si legale, deci usor de procurat. Nu ti se pare o conspiratie? Oare "elitele" nu-si rod unghiile cand vad ca odraslele lor devin niste retarzi drogati(vezi cazul EBA, desi poate fi asa doar de la natura) iar unii din turma umila par sa fie mai rationali si mai impliniti (in sens uman, nu material, manelist) decat acestia? Oare nu vor ei sa ne aduca la acelasi nivel cu bogatanii care au acces la droguri, adica la prosteala si indobitocire sigura? Niste exemple: "regele rockului" si "regele pop" erau niste dependenti. Oare nu asa ii controlau managerii lor? Aia din spatele cortinei sunt cei care conduc cu adevarat, iar aia sigur nu consuma droguri(decat poate experimental). Pentru ca daca ar deveni dependenti de drogurile care-ti iau mintile ar fi ei condusi de altii si tot asa. Deci, ca si in politica cu social-democratia si liberalismul, sforarii incearca sa empatizeze cu masele, sa le arate indulgenta si sa-i atraga in capcana. Pentru asta se folosesc de oamenii si strategiile de care chiar tu vorbeai in alt comentariu. De ce nu ar fi si asta cu legalizarea drogurilor una din ele? Dupa ce au interzis mult timp, e floare la ureche sa-i convingi ca a fost o conspiratie si ca vei fi mai liber daca vei deveni consumator de asa ceva. Iar daca nu esti sigur de argumentele ce ti se ofera(nu esti om de stiinta care sa experimentezi efectul lor, sau nu esti consumator vechi sa vezi pe pielea ta efectul lor) incearca sa ignori subiectul, dar nu le da o mana de ajutor ;)
ps: sper sa nu fie comentariu dublu, ca am primit prima oara eroare...

originar spunea...

ultima propozitie din citat e f importanta :)
“I think psychedelics play a major part in what we do, but having said that, I feel that if somebody's going to experiment with those things they really need to educate themselves about them. People just taking the chemicals and diving in without having any kind of preparation about what they're about to experience tend to have no frame of reference, so they're missing everything flying by and all these new perspectives. It's just a waste. They reach a little bit of spiritual enlightenment, but they end up going, 'Well, now I need that drug to get back there again.' THE TRICK IS TO USE THE DRUGS ONCE TO GET THERE, AND MAYBE SPEND THE NEXT TEN YEARS TRYING TO GET BACK THERE WITHOUT THE DRUG.”
In ce priveste drogurile, poti experimenta odata, asa cum ai pomenit si tu mai sus, cand ai zis de cei din elita sau de oamenii de stiinta. ma refer la o ciuperca halucinogena gen amanita muscaria sau o ayahuasca.
Doamne fereste de heroina, cocaina , etc.
Iar cu canabisul/marijuana, "don't panick, it's organic" :) Nu a murit nimeni in toata isotria umanitatiii de la canabis, nici nu s-a imbolnavit nimeni vreodata de la el. NU exista nici o ovada ca face rau.
Si da, am experimentat, deci stiu ce vorbesc: am exprimentat ciuperca haluciongena amanita muscaria, si kratomul, cand inca erau legale in RO (au fost interzise prin OUG in feb 2010) si canabis/marijuana de mai multe ori cand am fost in strainatate. A fsot o experinta foarte nteresanta de fiecare data, nu am avut vreodata efecte adverse, ba chiar mi-a mentinut o stare pozitiva si relaxata cateva zile la rand dupa aceea.
Nu sunt un consumator constant, ci unul ocazional, adica odata la cateva luni, experimental. Si de aceea mi se pare absurd sa fiu bagat in puscarie pentru ca , odata la cateva luni, in mod responsabil si cumpatat,am fumat o frunza de o planta sau am mancat un gram dintr-o ciuperca, asta dupa ce am studiat si teroetic in prealabil despre ce e vorba cu planta respectiva.
So, free ganja prisoners now ! :)

originar spunea...

p.s. citatul era din Maynard James Keenan.
postarea ta, da, are un sambure de adevar, e interesant ce ai zis. Numai ca , canabisul/ marijuana, sau chiar amanita muscaria NU DAU DEPENDENTA. Deci nu poti fii manipulat de altul fiind sub influneta marijuanei. Dimpotriva, esti chiar mult mai lucid interior. NU mai pui botul la manipularea ca "trebuie sa muncesti, sa te sacrifici", etc, promovata de elita; ei vor sclavi:
"They lie about marijuana. Tell you pot-smoking makes you unmotivated. Lie! When you're high, you can do everything you normally do, just as well. You just realize that it's not worth the fucking effort. There is a difference."- Bill Hicks.
Si apropos de manipularea corporatiilor ref. la marijuana: uite ca de fapt e chiar invers, interesul lor e sa nu fie legalizata:
“Cineva ar putea să întrebe de ce tutunul e legal iar marijuana nu. Un posibil răspuns este sugerat de natura recoltei. Marijuana poate fi crescută practic oriunde, cu puţină dificultate. Ea nu ar putea fi uşor vandabilă de corporaţiile mari. Tutunul e cu totul altă poveste...” (Deterring Democracy, 1992) Noam Chomsky - lingvist american, filosof, om de ştiinţă, activist politic, scriitor şi lector universitar)
Am si cateva filme pe blog care explica interesul marilor corporatii de a o tine ilegala.

originar spunea...

in concluzie, nici eu nu vreau o lume de drogati, sa nu ma intelegi gresit; dar daca vreau sa experimentez odata, de ce sa fiu arestat? e atat de evident ca e in interesul lor sa fie ilegal, pentru a scoate bani inzecit din asta; ce profituri ar mai face cand s-ar vinde sub controlul statului la orice coffe-shop, la un pret de 20 de ori mai mic decat fiind la negru? Uita-te la Olanda, unde sunt legale si f ieftine, au un consum in randul adolescentilor cu mult mai mic decat in alte tari unde e ilegal. De ce?? A disparut fructul interzis, nu esti privit ca infractor, incerci, experimentezi, si te duci in treaba ta, cumperi la un pret decent, nu iti vinzi casa ca sa iti iei doua doze :(
Si oricum, canabisul nu e un drog, doar ne-au facut sa credem asta, totul a inceput in lume la presiunea americanilor, al corporatiilor de acolo care controleaza guvernul. Apoi americanii au inceput sa puna presiune pe guvernele din toata lumea sa o interzica. E istorie asta, se stie.
Si revin la faza cu sclavii: ei ne vor sclavi , buni de munca, cai de bataie. Fumeaza marijuana si sa vezi ca nu vor mai gasi in tine un receptor pentru propaganda lor pro-munca. Pai ce, lor le trebuie tipi relax, cool, care nu au chef de munca? Ei vor turma infricosata, care sa se trezeasca dimineata la 6, sa isi puna uniformele pe ei si sa plece incolonati la munca, in custile amenajate in banci/fabrici/etc.

nbsh spunea...

Ca sa-ti demonstrez cat de "cool" si relaxat sunt, iti spun asta: mi se rupe de titlurile pe care si le aroga sau i le da nu stiu ce universitati lui Chomsky sau altor licurici, iar asta fara sa manc ciuperci sau sa trag un fum :) Eu stiu ca am un creier (natural, nu afumat sau preparat) care ma ajuta sa gandesc singur, nu ajutat de detinatori de diplome, titluri si ucenici. Si daca spun asta nu inseamna ca sunt arogant sau orgolios, dar incerc sa ma mentin in realitate bazat pe propria ratiune, pe experientele mele sau ale altora din care am invatat ceva. Oare s-au terminat subiectele arzatoare ale lumii asteia de se face atata loby pentru legalizarea afumarii de creiere? Deci daca muncitorul exploatat isi afuma creierii scapa de exploatare? Scapa doar momentan de realitatea cruda ca este un sclav si obtine o secunda de libertate interioara. Cand se trezeste o ia de la capat ca sa poata sa-si procure mancarea, ca de obicei, dar si urmatoarea doza de "libertate". False probleme aduse de acelasi lobby american in laboratorul numit romarlania...

originar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
originar spunea...

Poate ca le dau dreptate celor care ziceau ca societatea romaneasca nu e pregatita inca pentru asa ceva. Intr-o tara unde drepturile elementare la o viata decenta lipsesc, unde multi nu au ce manca, nu isi pot plati factura la caldura si intretinere, este poate iesit din peisaj sa vorbesti despre legalizarea marijunaei. Pentru cineva care nu cunoaste planta, poate parea o incercare de a vara pe gatul romanilor un mar otravit. Te asigur ca in cazul asta, nu e asa. Si mai stiu ca lucrul acesta(legaalizarea) nu se va intampla in viitorul apropiat in Ro, in primului datorita modului cum e primita de public, care in necunostinta de cauza are o reactie violenta doar cand pomenesti numele plantei, crezand ca e un drog, nu mai sta sa asculte motivatiile.

originar spunea...

Da, sunt de acord ca poti fi lucid si gandi singur doar folosindu-ti creierul, fara sa fie nevoie sa tragi un fum. De acord.
Eu iti inteleg argumentatia, si in princpiu sunt de acord cu ea.
Dar totusi..de ce sa interzici prin lege? Atata timp cat nimeni nu a putut dovedi ca face rau, bine ca sunt legale OMG, chimicale in mancare, cancerigene, tigari, alcoolul care ucide mii de oameni anual in RO, etc, etc, iar planta asta care nu a facut rau nimanui e interzisa. Nu ti se pare ca ceva pute aici? :)

nbsh spunea...

Pai tocmai asta pute: cand sunt atatea probleme adevarate la romanica, apar tot felul de alte false probleme care sa ne distraga atentia si energia de la rezolvarea celor prezente. Asta inseamna folosirea creierului...

originar spunea...

da, aici sunt de acord: avem intr-adevar probleme mult mai stringente, chestii care efectiv ne omoara, si care ne-au fost bagate pe gat de capitalisti.
Intr-adevar, poate nu e o prioritate. Dar nu inseamna ca e ceva rau.