marți, 19 octombrie 2010

Frica

Nu incerca sa fii prea „perfect"! Fii tu insuti! Si astfel te relaxezi. Nu controlezi. Nu actionezi din frica.
M-am intrebat intotdeauna de unde provine frica. Stim ca frica este contraproductiva.
Si toata frica provine de la controlorul sef : TU = Sentimentul de sine sau „eu" - de care in practica budhista incercam sa ne detasam prin non-sine/non-eu.
Uita de tine, uita de persoana de langa tine, nu asta este important! Important este „noi", relatia!
Nu persoana „eu", nu cealata persoana. Intotdeauna importanta e relatia.
Dar, cata vreme vom avea un sine, un eu, va exista intotdeauna frica. Pentru ca sentimentul tau de sine e construit treptat, in timp, prin prestigiu, reputatie, cine crezi tu ca esti, cat de bun esti la asta, ce minunat esti la cealalta, toate priceperile si punctele tari – asta crezi tu ca esti TU!
Cand faci o greseala, ce spui? „Azi nu ma simt eu!" „Nu acesta sunt eu cu adevarat!"
Intotdeauna crezi ca TU esti numai lucrurile bune din conglomeratul care esti!

Intotdeauna noi ne facem un merit pentru succese si ne condamnam greselile „Acesta nu sunt eu!" „Ma simteam putin rau" „Nu eram chiar in buna dispozitie (in cea mai buna forma)!" In acest fel ne construim un sentiment de sine, un sentiment de „eu". De aceea suntem atat de infricosati cand suntem aproape (pe cale) sa ne pierdem reputatia. Cand suntem pe cale sa facem ceva care nu se potriveste cu cine credem ca suntem. Si aceasta frica de ridicol, frica de rusine, frica de a te bloca - asta e una dintre cele mai mari frici, care ne opreste sa ne relaxam si sa ne bucuram de compania celorlalti oameni.
Multi oameni nu vorbesc o limba straina deoarece se tem sa pronunte gresit sau sa greseasca intelesul unui cuvant. Si sa se simta stanjeniti.
Ajahn Brahm spune ca el nu are nici o teama! El incearca orice limba, si nu are importanta ca incurca cuvintele si spune ceva stupid. Pentru ca, daca oamenii rad, inseamna ca i-a facut fericiti! Asa ca, daca a spus ceva stupid, pentru ca e un idiot, nu e asta un act de compasiune pentru celelalte fiinte?

Cand fac o greseala, unii oameni se simt teribil de stanjeniti: „sa nu spui la nimeni!" Iar el foloseste ce au spus ei ca subiect in cuvantarile de vineri! De ce va e frica sa faceti o greseala?
Unul din lucrurile care i s-a spus cand era profesor la scoala – si acesta e un lucru minunat pentru viata – „daca faci o greseala, un lucru prostesc, si faci oamenii sa rada, sa razi si tu! Si asta inseamna ca lumea nu rade de tine, rade impreuna cu tine!"
Si prin asta depasesti o mare parte din teama.

Toti oamenii fac greseli! Asa ca nu-ti ascunde greselile – spune tuturor! Spune lucrurile stupide pe care le faci! Cand faci prostii si razi de ele, inseamna ca nu te temi sa faci prostii in viitor.
Reputatia ta nu este asa de importanta! Poti fi uman. Faci o greseala si razi de ea! Poti vedea cum poti fi in pace cu tine insuti, cand nu trebuie sa fii perfect. Ceea ce inseamna ca nu te temi sa faci greseli.
Manastirea lor e un loc de pe Pamant unde ti se permite sa faci greseli. Multe greseli.
Psihologic, cand le permiti oamenilor sa faca greseli, cu greu fac vreuna. Iar cand te temi de ce s-ar putea intampla daca faci o greseala, faci o multime de greseli!
Ti-e frica sa faci greseli? Aceasta e frica ta! Asa ca depaseste-o. Abandoneaz-o/renunta la ea. Nu are importanta ca faci greseli! E ok.
Poti sa adormi cand vorbeste el, chiar sa sforai!

Sa nu ai nici o teama! Iar cand nu ai nici o teama nu controlezi. Cand nu controlezi - abandonezi. Si atunci cand abandonezi/renunti ai atat de multa pace in viata! Atat de multa fericire in viata. Curgi cu viata. Nu faci planuri. Esti mai adaptabil cand nu te temi.
Fricile atunci cand meditezi.
Cand iti este frica - devii tensionat. In loc sa-ti fie frica, atunci cand meditezi - sa nu ai planuri; sa nu-ti doresti sa castigi ceva; nu trebuie sa ajungi nicaieri. Doar sa fii! Relaxeaza-te! Fara nici o frica de ce s-ar putea intampla.
Nu te teme (ca-ti pierzi corpul)! Nu e corpul tau! A venit de la mama si tatal tau, si vei renunta la el in cele din urma. Corpul nu e al tau.
Frica vine intotdeauna pentru ca gandesti ca detii ceva.
Noi suntem foarte atasati de gandirea noastra si ne simtim foarte ciudat cand nu se intampla nimic in spatiul dintre urechile noastre – acolo unde se afla a doua noastra gura, in creierul nostru. Mereu gandind, mereu plangandu-se.
Nu esti gandirea ta!
Sa nu te temi nici chiar cand se opreste vointa ta.
In meditatia adanca afli ca nu detii nimic. Asa ca, daca nu detii nimic, abandoneaza totul! Lasa totul sa dispara!

Meditatia este despre „a nu controla". A nu-ti fi teama, stiind ca ai pus toata bunatatea si mindfulness in acest moment – nu trebuie sa-ti fie frica de nimic.
Fiintele iluminate nu au frica. Au renuntat la frica! Nu o mai vor. E fara valoare, fara folos, inutila. De ce sa-ti fie frica? Orice se intampla - e ok!
Asa ca de ce ti-e frica in viata? Merita sa-ti fie frica de acel lucru? Pune in loc ceva pozitiv. Si chiar nu te mai gandi, fii doar in acest moment cat de mult poti. Nu planifica, doar fii bun, fii mindful – e cel mai bun plan pe care il poti avea pentru viitor. Vei vedea ca lucrurile merg mult mai lin cand te opresti din a te ingrijora in privinta lor.
Viata merge chiar mai bine fara tine! Adica fara controlul si interferenta ta. Nu interfera cu viata! Viata stie ce sa faca. Bucura-te de calatoria in care esti pasager. Si opreste-te din a striga la sofer!

Insusi cuvantul „asteptare" expect inseamna sa privesti in afara acestui moment. Privim prea mult in afara. Ar trebui sa in-spect (privim in interior) mai mult! [joc de cuvinte ex-pect a privi in exterior - in-spect a privi in interior]
Cu alte cuvinte priveste cum te simti in acest moment, ce se petrece.
Daca nu primesti slujba, nu conteaza! Esti in viata, sunt multe alte slujbe. Ei si! Vine intotdeauna si alt autobuz! Peste cateva minute! Poate unul mai bun!
Sa nu ai nici o asteptare! Pentru ca nu stii ce se va intampla. Lasa sa se intample ca sa vezi ce se intampla pe urma.

mindfulness: starea de atentie constienta asupra momentului prezent, impreuna cu reamintirea instructiunilor asupra a ce ai de facut.

Letting Go of Fear by Ajahn Brahm

Niciun comentariu: