luni, 20 iunie 2011

Sclavia practicata de multinationale in Romania

Companiile si-au crescut profiturile in criza concediind oamenii si reducand salariile.
Multinationalele tin intr-un birou un sclav in loc de trei, iar acesta munceste, preponderent “de foame” sau “pentru ca are rate”…. si face si munca colegilor inexistenti, incasand cam un sfert din suma totala datorata in cazul unei incadrari normale cu personal.
Angajaţii români din multinaţionalele locale au generat un profit brut anual mai mare cu aproape 8% faţă de cel generat de angajaţii din Europa de Vest, arată un studiu realizat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC) România.
Astfel, mediana profitului brut per angajat a fost în 2009 în România în multinaţionale de 5.898 de euro, faţă de 5.472 de euro în Europa de Vest, afirmă PwC. Mediana înseamnă poziţia dintr-un şir crescător care desparte în jumătate acel şir.
În anul anterior, profitul brut anual per angajat fusese în România de 2.910 euro, dar concedierile au generat o creştere a profitului. Rezultatele sunt neaşteptate, având în vedere că indicatorul PIB per capita în Germania, de exemplu, este de cinci ori mai mare decât în România. O explicaţie este profitabilitatea ridicată a multinaţionalelor pe piaţa locală şi ponderea de doar 9% a cheltuielilor cu remuneraţiile în total costuri, faţă de 22% în Vest.
"Companiile obţin un profit mai mare de pe urma capitalului uman faţă de perioada de dinainte de criză. Rentabilitatea capitalului uman în România a crescut cu 20% faţă de 2008, deoarece costurile cu forţa de muncă sunt cu peste 50% mai mici decât media europeană", a spus Peter de Ruiter, partener şi liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică în cadrul PwC.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 58 de companii dintre care 76% au capital privat străin. Aproape jumătate dintre acestea au cel puţin 1.000 de angajaţi şi venituri de peste 100 mil. euro.
România are în continuare unul dintre cele mai ieftine costuri cu forţa de muncă din Europa, chiar dacă adesea investitorii străini sunt nemulţumiţi deoarece cheltuielile aferente unui salariu pot ajunge la circa jumătate din câştigul brut încasat de salariat, dacă se ia în considerare şi impozitul pe venit, pe lângă contribuţiile sociale suportate de angajator.
La fiecare euro investit într-un salariat român (în costurile cu salariile, cu bonusurile, cu programele de training sau prin contribuţiile sociale etc.), o multinaţională câştigă, în medie, 1,53 euro. Câştigul per angajat al unui investitor străin din România este mai mare cu 30% faţă de un angajat într-o multinaţională din Europa de Vest.
"Companiile au făcut restructurări de echipe fără a face restructurări de procese. Au tăiat costurile de unde le era mai simplu, fără să ia în considerare efectele adverse ale concedierilor, adică o creştere a costurilor cu absenteismul, generată de frustrarea angajaţilor care nu au alte oportunităţi de angajare şi care au avut o încărcare a responsabilităţilor pe post. Cea mai mare rată a absenteismului s-a înregistrat în rândul managerilor", a spus Lavinia Ţânculescu, managerul departamentului de consultanţă în resurse umane al PwC.
Totodată, în 2009, rentabilitatea investiţiei într-un angajat român a fost cu aproape 20% mai mare decât în 2008, când, la un euro investit, un angajator câştiga 1,29 euro.

Niciun comentariu: