duminică, 13 februarie 2011

Mos Racu, omul padurii

Un om care ne răstoarnă tabuurile, complexele, fricile, prejudecăţile despre cum ar trebui să fie viaţa şi oamenii. S-a retras într-o pustnicie laică, recunoscând deschis că a trăit şi încă mai vrea să trăiască... degeaba. Un documentar eliberator...
Nu face foc iarna, si manaca hrana rece...

Totul pare rece si trist ...doar el straluceste. 
Totusi, reportajul lasa de dorit. Domnul reporter a ratat brilliant! N-am înțeles ce are Yeti cu omul ăsta? Cea mai nefericită comparație...De asemenea, muzica din fundal nu este tocmai potrivita......
Prestatia reporterului e nesatisfacatoare, insa il cautionez... pentru ca a facut efortul de a se duce sus in munte sa faca acest reportaj si sa ne aduca la cunostinta de existenta acestui om.

"Nu simt ca traiesc, nu gandesc la nimc...ca un bustean". Mintea acestui om se opreste, Sa se fi lepadat de ego?...Posibil. caci mintea nu il mai proiecteaza nici in trecut, nici in viitor, cel putin asa inteleg. daca l-ar proiecta, ar suferi. el pare sa traiasca in prezent, fara suferinte de nici un fel. 

5 comentarii:

Radu Iliescu spunea...

Omul acesta este un sfant veritabil. Numai ca nu e foarte vizibil, este unul din cei mai ascunsi sfinti pe care mi-a fost dat sa-l cunosc. Discursul lui nu este crestin, nici o referire la Iisus Hristos, sau la liturghie. Numai ca e sfant. Ascuns, nebanuit, tainic...

originar spunea...

asa e; remarcabil.
L-ai cunoscut, personal?

Radu Iliescu spunea...

Nu, am urmarit doar acest documentar foarte interesant. Si, in plus, stiu cate ceva despre sfinti. Adica despre oamenii care au alta carere spre Logos decat noi toti.

Desi cam tot ce stiu cei mai multi despre sfinti provine din iconografia crestina, realitatea este ca sfintii sunt fiinte complexe, care se roaga, este adevarat, mult si altfel, dar in plus traiesc ca si noi, mananca mere, si trec strada. Desigur, nu este greu sa asociem rugaciunea cu sfintenia, insa ce te faci cand te confrunti cu cineva care pur si simplu mananca un mar pe strada?

In fine, sunt multe de spus. Mos Racu asta citeaza din Toparceanu si Cosbuc, ceea ce e pur si simplu deghizare. Insa ceea ce spune pur si simplu provine din marile texte sacre ale lumii, pe care poate le-a citit, poate nu, poate Duhul vorbeste direct prin gura lui. Uita-te la fraza asta: "‎Nu-mi fac eu probleme: treaca azi, vie maine, n-am de pierdut, n-am de castigat". E din Tao Te King. Din Bhagavad-Gita. Din Coran. E din toate textele sacre ale lumii.

Si mai e un detaliu "tehnic". Omul zice ca nu face foc iarna. Locuieste intr-un fel de balcon, si mananca hrana rece. Normal, ar trebui sa moara in somn, in hipotermie. Oricat de multe ai putea indura, intr-un pui de gerulet te duci linistit, in somn. El insa supravietuieste. Are, zic eu, un alt tip de foc, unul interior. I se mai spune, conventional, sfintenie.

originar spunea...

Asa e; am remarcat si eu faza cu lipsa focului iarna; este extraordinar. Focul vine din interior :)
Poate chiar e un sfant; sau cum i-ar spune orientalii necrestini, a ajuns la iluminare :)

originar spunea...

si inca ceva: am auzit ca ar fi trecut niste derbedei pe acolo anul trecut si l-au batut; nu stiu adevarul ce mai e cu el.