luni, 21 februarie 2011

De ce nu cred in WiKileaks?

S-a tot vorbit zilele acestea despre site-ul Wikileaks si despre fondatorul acestuia, Julian Assange. De fapt peste noapte acesta a devenit un gen de superstar al mass mediei alternative, aparand practic peste tot in lume ca un salvator al omenirii prin scurgeri. Totusi pentru un observator atent ceva nu este in regula cu toata aceasta poveste a lui Wikileaks. Am sa analizez pe rand aceste puncte care mi se par stranii, stiind ca nu sunt primul si sper ca nici ultimul care arunca o privire critica peste ceea ce marea majoritate acum tind sa inghita pe nerasuflate intr-o exaltare a dezvaluirilor de frizeaza isteria. :)

In primul rand este stranie povestea din jurul acestui site. Aproape peste noapte apare un grup care colectioneaza cantitati imense de informatii de la autoritati, toate fiind scurgeri “grave”. Aceasta poveste vine pe aceeasi linie cu teroristii care cu niste cutite de hartie pacalesc cel mai avansat sistem de securitate nationala din lume si reusesc sa deturneze 4 avioane dintre care 3 isi lovesc in plin tintele. Pe aceeasi linie a situatiilor care frizeaza absurdul avem esecul celui mai scump si sofisticat sistem de informatii – contrainformatii din lume de a il gasi pe Osama Bin- Laden, un personaj creat chiar de ei si, macar din acest motiv, mai usor de gasit. Tot in acelasi spectru apare si prabusirea cladirilor din World Trade Center in stilul evident al unei demolari controlate, cu toate datele si certificatele oferite de specialistii in domeniu. Iata ca acum avem un suvoi de informatii care se scurg dintr-o data si inunda piata, toate venind de la sistemele care pana acum erau atat de sigure si toate prin aceasta sursa care devine astfel depozitara increderii oamenilor care cauta altceva.
In al doilea rand nu putem sa nu observam ca sistemul care pare atacat de aceste scurgeri este cel care a creeat principiul “demolarea controlata”: ei au demolat controlat blocul comunist, ei au demolat controlat sistemul monetar international, ei au demolat controlat propriile cladiri (World Trade Center adica simbolul sistemului financiar pe care dupa cativa ani aveau sa il demoleze tot la fel de controlat), si tot ei se straduie sa demoleze controlat rezistenta tarilor arabe (vezi situatiile din Egipt, Yemen si restul care urmeaza…) Cum sa nu le treaca prin cap acestor “artisti” si disimularii si minciunii cinice sa infiinteze site-ul Wiki(controlled)leaks? Este evidenta continuarea logica a actiunilor, era chiar cazul sa se puna capat haosului in domeniul teoriilor conspiratiilor. Trebuiau adusi profesionistii si in acest domeniu.
In al treilea rand scurgerile de informatii sunt penibile din punct de vedere a importantei lor. Am aflat astfel cum isi barfesc ambasadorii  Statelor Unite pe tiranii lor locali, sau faptul ca sunt abuzuri ale armatei americane in Irak, sau ca o firma a vandut armament peste embargo-ul Natiunilor Unite…etc. Comparand acestea cu ceea ce site-uri cawww.prisonplanet.com al lui Alex Jones nu se poate sa nu remarcam absurdul situatiei. Toate aceste stiri se cunosc demult pe site-urile mass mediei alternative si nimeni nu s-a dat de ceasul mortii sa le interzica! Cel mult i-au ridiculizat pe unii care au depasit un anumit indice de popularitate insa nimic mai mult. Internetul este plin de imagini ale atrocitatilor comise de  trupele de invazie americane trimise la jefuit in orientul mijlociu insa abia acum celor cateva informatii (foarte sobre dealtfel) li se acorda o mare importanta. Prin aceasta de fapt nu se face altceva decat sa se ofere o alternativa la informatia alternativa, slabindu-i astfel in mod dramatic valoarea.
Am mai auzit si argumentul tampit “da dar acestea sunt informatii din surse oficiale”??? Cat de prost trebuie sa fii ca sa crezi un asemenea argument? Pai celelalte informatii de unde erau daca nu din aceleasi surse? Sau daca le pune wiki(controlled)leaks atunci ele sunt semnate si parafate in original? Nu tot niste fisiere furate prezinta si acestia care insa acum ne sunt prezentati ca adevaratii eroi ai dezvaluirilor. Nu am vazut insa nici o stire pe acest wiki site despre implicarea masoneriei in manevrele puterii la nivel mondial, aspect care este cu mandrie afirmat chiar de unii reprezentanti ai acestei organizatii. Cel putin pe sistemul de relatii externe, aceste informatii sunt aproape vizibile cu ochiul liber. Cum se face ca pe site-ul de dezvaluiri incomode nu apare nimic din aceasta latura extrem de semnificativa a puterii mondiale, in schimb apare barfa intre ambasadori cu centrul de comanda? NU apare nimic despre adevaratele manevre ale politicii financiare la nivel mondial (cele care conduc actuala criza mondiala), desi informatii din acest domeniu au aparut pe alte surse si chiar au fost confirmate punct cu punct. Informatiile sunt facute sa para incomode prin reactia la ele insa in realitate ele sunt concepute special ca sa nu incomodeze!

Wikileaks – “Autoritate” in Domeniul Conspiratiilor Doar Pentru Cei Naivi

In al patrulea rand este evidenta reactia disproportionata a autoritatilor din lumea vestica la aceste scurgeri (controlate) de informatii. Este evident ca pentru asemenea informatii nesemnificative, o reactie de o asemenea magnitudine se poate explica prin dorinta de a atrage atentia lumii asupra site-ului si de a face din fondatorul acestuia un mare erou, un pol al opozitiei care apoi sa poata fi controlat. Si evident, pentru a infiinta un pol al mass mediei alternative, trebuie ca acesta sa fie “botezat” in focul luptei cu autoritatea. Insa aceasta lupta trebuie sa para violenta si fara scrupule in acelasi timp nedistrugand totusi ceea ce urmeaza a fi creat. De aici si acuzatiile ridicole de “sex fara consimtamant” aduse de doua activiste feministe din suedia care “datorau” ceva la stat si au fost usor de convins. Apoi fondatorul wikeleaks ba apare ba este arestat, ba iese basma curata si promite noi dezvaluiri despre viata extraterestra (lucruri pe care le-au publicat si unele guverne cand au lasat accesul liber la anumite parti din arhiva lor). Astfel iata cum prin acest joc de-a soarecele si pisica, site-ul wikileaks ajunge o autoritate in domeniul conspiratiei, fapt care convine de minune celor care l-au inventat. Principiul este foarte simplu si este explicat excelent in filmul Matrix. Acolo exista orasul subteran ZION care era polul rezistentei dar care aflam ca fusese infiintat chiar de catre arhitectul matricei pentru ca astfel sa poata sa ofere un debuseu controlat pentru fortele rebele. Mai bine sa infiintezi tu un centru al opozitiei pe care apoi sa il cunosti foarte bine si cu care sa te poti lupta in mod controlat decat sa scapi rebeliunea prin umbra si sa poata sa te loveasca pe neasteptate. IN acest fel, prin reactia aparent violenta numai la site-ul wikileaks, desi alte site-uri si chiar televiziuni alternative au publicat informatii mult mai grave pentru autoritati, legitimeaza wikileaks ca un erou in lupta cu systemul si ii atrage astfel pe toti cei care vor sa iasa din sistem. Prin aceasta miscare se infiinteaza un pol controlat al opozitiei, o pseudo forta a progresului care in realitate nu este altceva decat tot o creatie a sistemului.
In al cincilea rand, timpul in care apar asemenea dezvaluiri: lumea este in fierbere si se pare ca cei care papusaresc intreaga situatie au apasat putin cam tare pe acceleratie. Fortele sociale au nevoie de un debuseu moderat si controlat pentru a se elimina astfel tensiunile sociale acumulate datorita crizei prelungite. Si ce element mai bun se putea gasi alaturi de lupta cu teroristii decat o serie de dezvaluiri picante insa sterilizate, care sa satisfaca setea de senzatii ale poporului dar sa nu ii trezeasca instincte prea puternice? De ce apar aceste dezvaluiri exact atunci cand convine strategiei celui care sufera de pierderea de informatii? De obicei aceste scurgeri de informatii apar atunci cand este cel mai rau pentru victima, producand pagube enorme, insa asa cum putem vedea, povestea wiki(controlled)leaks s-a transformat intr-un balet mediatic pe scena internationala cu balerinii care afiseaza zambete ce dau bine la populatie in locul scrasnetelor din dinti asa cum o asemenea situatie ar cere-o, daca ar fi ceva real.
Si in ultimul rand, izolarea acestui site. Este un aspect foarte cunoscut faptul ca puterea se teme de unirea celor supusi. Dictonul “in unire sta puterea” este cu grija administrat de catre principiul “divide si stapaneste”. Pentru cineva care urmareste sa lupte cu problemele sistemului si sa il ajute sa se corecteze in folosul victimelor, acest site (si colectivul sau) au pornit intr-un mod suspect de izolat de toti ceilalti. De obicei in acest domeniu oamenii isi unesc eforturile la inceput pentru a razbi intr-o lupta atat de disproportionata. Aici iata ca oamenii au pornit de la inceput cu foarte mare elan insa fara aparent nici un ajutor, lansand o adevarata moda pentru ca apoi sa adune in jurul lor (in etapa a doua cand sunt deja “botezati” de lupta eroica cu sistemul corupt) pe toti cei care vor sa faca la fel. Asemenea comportament este atipic sau mai bine zis este tipic pentru infiltrari.
assange wikileaksIn concluzie pentru mine aceasta mascarada a scurgerilor de informatii este numai un alt act in piesa numita controlul global si actorii ei sunt niste mercenari ai scenei publice care sunt platiti sa produca circ pentru ca painea a iesit din scena odata cu criza. Wikileaks este un site de propaganda mascata, menit sa se infiltreze in campul vast al stirilor alternative si sa puna ordine acolo, sa aduca profesionismul in conspirationism si astfel sa il faca inofensiv si controlabil.
Nu va fi mult pana cand cand cei care vor dori sa faca o dezvaluire nu vor mai fi luati in seama nici de cei care de obicei cautau adevarul in surse alternative decat daca acea dezvaluire a fost validata de wiki(controlled)leaks. Acelasi sistem a fost implementat deja si in stiinta, economie, arta si acum iata si in sistemul de circulatie a informatiei de ambele parti ale curentului.
Putem vedea deja efectele acestei strategii. Acum mass media controlata mai mult sau mai putin direct de catre elitele bine organizate in loji (adica marea majoritate a mass mediei) se pot juca cu stiri “interzise” luate de pe wikileaks cu o frivolitate de fata batrana, putand astfel sa isi aspecteze portofoliul surselor cu lucruri “la limita”. Deja incepea sa bata la ochi perseverenta cu care in mod aproape unanim mass media ignorau complet surse importante de informatii din mediul alternativ insa aceasta problema este acum rezolvata. Exista wiki(controlled)leaks, site-ul oficial al conspiratiei, site-ul unde stirile sunt bine verificate inainte de a se scurge catre masele naive.

Un comentariu:

originar spunea...

a fost facut si despre 9/11; am vazut unul, acum vreo doi ani, pe Discovery, era atat de penibil si ridicol, atat de evident facut pt propaganda a versiunii oficiale, incat l-am urmarit amuzat si ma minunam cat de prosti ne iau de ne prezinta asa faptele: era totul ca o poezie cu limbaj de lemn, de pe vremea lui Ceausescu, care nu accepta abateri sau intrebari de bun-simt :)