vineri, 21 octombrie 2011

Cum ramane angajatul roman cu 10% din ce castiga

Pe scurt, angajatul ramane in Romania de azi cu maxim 10% din cat ar trebui sa castige. Explicatii mai jos:
Atribuim procentul de 100% valorii totale a salariului pe care l-ar avea un angajat scutit de absolut orice taxa.
Angajatorul trebuie sa plateasca statului din venitul brut acordat angajatului un procent total de 28.75% care include: contributia la asigurarile sociale (20.8%-30.8%, functie de conditiile de munca), contributia la fondul de somaj (0.5%), contributia la FNUASS (0.85%), fondul de garantare al salariilor (0,25%), contributia la asigurarile de sanatate (5,2%), fondul de accidente (0,4% – aici depinde însa de domeniul de activitate) si comisionul la Camera de Munca (0,75%).
Bun. Deci ramanem cu 71.75%-61.75%.
Din astia, angajatul trebuie sa plateasca statului din venitul brut un procent total de 32.5% format din: contributia la asigurarile sociale (10.5%), contributia la fondul de somaj (0.5%), contributia la asigurarile de sanatate (5.5%) si impozitul pe venit (16%).
Deci angajatul ramane cu 48.45%-41.75%
Din astia, oricum ar fi, se plateste TVA 24%.
Raman 36.6%-31.75%. Deci aproximativ 1/3.

Durerea si mai mare este ca din ce ramane mai platim si alte impozite statului: accize în combustibil, taxele pe proprietate, asigurarea obligatorie de locuinta (care e ilegal obligatorie – tot o taxa inventata de acest Guvern de dreapta).
Procentul ajunge fara nici o îndoiala undeva pe la 80%.
Daca mai adaugam la acest tablou si inflatia de circa 8% (cea mai mare din Europa) pe care am avut-o anul trecut situatia se arata cât se poate de nasola.
Va place democratia ? – Na, aveti acum parte de ea.
Mai sclavie de atat ce vreti ?

Concluzia asta este, da. Statul iti ia cam 80% din ce produci, si tu nici nu-ti dai seama. E forma suprema de sclavie, ceea in care ai impresia ca esti liber :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

unde te poti sustrage e la TVA. cum? simplu! cumparand cat mai putine lucruri sau producandu-ti pentru consum propriu o parte dintre ele (in special mancare).
se poate si la combustibil. mai complicat dar se poate.
in cazul meu statul imi ia din impozitare salariu cam 50% iar la sfarsitul unei luni raman cu aprox. 33% aplicand metodele de mai sus+cumpatarea (a nu se identifica cu zgarcenia).
Daca eu pot, si altii ar putea, zic eu!

DanBob

originar spunea...

corect.