sâmbătă, 8 octombrie 2011

Scrisoarea de recunostinta a unui capitalist


Să fim sinceri: nu vei câştiga la loterie.
 
Pe de altă parte, sunt şanse destul de bune sa ramai sclav la un loc de muncă mizerabil tot restul vietii tale. 
Asta pentru că ai fost, după toate probabilităţile nascut intr-clasa sociala greşita. Să recunoaştem - esti un membru al clasei muncitoare. Ne pare rau!
 
Ca rezultat, nu aveţi învăţământ, educaţie, conexiuni, maniere, aspect, şi bun gust pentru a deveni vreodată unul dintre noi. 
De fapt, ai nevoie de o carte de dimensiunea cartii de telefoane pentru a vedea toate avantajele neloiale ce le avem fata de tine. De aceea suntem atât de uşurati să ştim că vei continua să se crezi toate aceste poveşti stupide despre "justiţie" şi "egalitatea de şanse" .
 
Desigur, într-un sistem social ierarhic ca al nostru, nu a existat niciodată  loc in camera din partea de sus. Este deja ocupat de noi - si ne place aici atât de mult încât ne propunem să-l păstram. 
Dar si acolo, jos, la tine, de obicei, exista cineva mai mic în ierarhia socială ca sa te  simţi superior şi sa il lovesti cu piciorul in gura din când în când. Chiar şi un umil spalator de vase poate găsi cu uşurinţă un  sărac mai jos decat el, cui sa ii surâda dispreţuitor şi scuipe la el. Deci, să fii  recunoscător pentru lucrătorii migranţi, prostituate, şi persoanele fără adăpost din stradă.
 
Amintiţi-vă că, dacă toată lumea ar fi fost in deplina siguranta din punct de vedere economic şi social, adica un  privilegiat ca si noi, nu ar fi nimeni desemnat sa umple toate aceste plictisitoare, periculoase, prost plătite locuri de muncă în economia noastră. 
Şi nimeni sa lupte in  războaiele noastre pentru noi, sau să urmeze orbeşte ordinele în instituţiile noastre totalitare corporative. Şi, desigur, nimeni sa mearga in mormânt cu blândeţe fără sa fi trait o viata intreaga si creativa. Asa ca te rog, tine-o tot aşa!
 
Voi, probabil, nu aveti aceeaşi lacomie, dorinta de a poseda avere, putere, şi prestigiu precum avem noi. 
Şi chiar dacă s-ar putea sa o doriti, sau sa schimbati modul în care traiţi, frica de schimbare va va opri, menţinându-va astfel pe voi si altii ca voi intr-o stare de incertitudine nervoasa. Deci, te vei duce prin viata jucandu-ti rolul atribuit mecanic in societate, îngrozit de ceea ce altii ar crede daca ai îndrăzni vreodată să "iesi din tipare."
 
Bineînţeles, vom încerca să va jucam unul împotriva celuilalt ori de câte ori se potriveste cu scopurile noastre: muncitori platiti bine împotriva celor prost platiti, celor din sindicat împotriva celor non-sindicalisti, lucrătorii de sex masculin faţă de lucrătorii de sex feminin,etc... 
. Vom  împinge continuu salariul dumneavoastră in jos, prin invocarea "concurenţei străine", "legea cererii şi a ofertei", "securitate naţională", sau " deficitul national." Vă vom arunca la grămada de şomeril dacă ieşiti din linie sau periclitati  profiturile noastre. Şi pentru a vă oferi o pauză ocazionala  din monotonia de zi cu zi a şantajului  economic, vă permitem să participati la jocul nostru electoral, mai bine cunoscut de  oamenii obişnuiţi drept "alegeri". 
 
Suntem, de asemenea, foarte încântati că mulţi dintre voi îmbrăţişează încă "etica muncii", chiar dacă cele mai multe locuri de muncă în economia noastră degradareaza mediul inconjurator, subminează sănătatea fizică şi emoţională, şi suge practic suge viaţa din tine.Noi, evident, nu ştim prea multe despre locul de muncă, dar suntem siguri ca tu o faci!
 
Desigur, viaţa ar putea fi diferită. 
Societatea ar putea fi inteligent organizata pentru a satisface nevoile reale ale populaţiei generale. Tu si altii ca tine ar putea lupta în mod colectiv pentru a elibera de sub dominaţia  noastra. Dar tu nu ştii asta. De fapt, nici nu vă puteţi imagina că un alt mod de viaţă este posibil. Şi asta e, probabil, cea mai mare realizare, a sistemului nostru - te jefuim de imaginaţia, creativitatea, capacitatea de a gândi şi de a acţiona pentru tine.
 
Aşa că am dori cu adevărat să iti mulţumim din adancul inimii noastre fără inimă. 
Sacrificiu dvs. face posibilă viata noastra de lux si corupta; munca ta face ca sistemul nostru sa mearga. Multumesc mult pentru "iti  ştii locul tău" - chiar fără să ştii!
 
Derbedeul bogatas
 
“Cel care are aurul face toate regulile.

2 comentarii:

doru.dascalu spunea...

Pot prelua şi eu pe blogul meu acest articol, cu specificarea sursei bineinteles?! Mulţumesc anticipat.

originar spunea...

Desigur :)
O zi buna.