marți, 9 august 2011

Anarhism

OMUL se afla intr-o stare continua de legitima aparare impotriva STATULUI. De abia este nascut si deja este strivit sub greutatea legilor, care sunt facute nu de el, nici pentru el, fara el, impotriva lui.
"A fi guvernat înseamnă a fi ținut la vedere, inspectat, spionat, dirijat, legiferat, reglementat, priponit, îndoctrinat, povățuit, controlat, estimat, reevaluat, cenzurat, comandat de către ființe care nu au nici înțelepciune, nici știință și nici virtute."
Constitutia Romaniei, in articolul 30 proclama: "Libertatea de exprimare"
Ati fost invatati, educati, indoctrinati , ca ANARHISMUL este ceva RAU, de fapt asa cum gandim NOI ,ganditi si DUMNEAVOASTRA dar va este frica sa RECUNOASTETI ! Cititi si veti vedea ca suntem la fel ca voi, nici mai buni, nici mai rai!De ce avem FATA ASCUNSA DE O BATISTA? Simplu, fiindca PUTEREA ne haituieste, vor sa ne identifice, sa ne aresteze,LE ESTE FRICA DE NOI!




Majoritatea cred ca a fi ANARHIST, inseamna a fi hot, criminal, terorist, caruia ii place dezordinea si haosul. Aceasta este imaginea pe care GUVERNANTII doresc sa ne-o faca pentru ca populatia sa ne condamne, sa ne urasca, sa le fie frica de noi,sa fim priviti ca niste paria ai societatii.
ANARHISMUL este o doctrină și mișcare politică ce a luat naștere in secolul al XIX-lea pe continentul european. Termenul "anarhism" provine din grecescul "anapxia" (care înseamnă „an- archon“ (fără stăpân) ( derivat din cuvântul din limba greaca vechean-archos, care s-ar traduce în limba română prin expresia fără conducere sau fără conducători). În sensul cel mai general, "ANARHISMUL este convingerea fermă că toți conducătorii sunt în ultimă instanță opresivi și, ca atare, trebuie eliminați/înlăturați.. Printre primii reprezentanți ai anarhismului îi găsim pe filosoful englez William Godwin, francez -Pierre-Joseph Proudhon, ruși -Piotr Kropotkin și Mihail Bakunin, italian - Errico Malatesta și germanul Max Stirner.



Anarhismul susține desfiintarea STATULUI existent ca principala sursă a asupririi si exploatării oamenilor. Anarhismul desfiinteaza un edificiu pentru a crea un altul, ORDINEA statală este înlocuită cu ORDINEA NASCUTA din LIBERTATE. ANARHISMUL a fost teoretizat, pentru prima oară, de către William Godwin. Primul anarhist declarat este, însă,Pierre-Joseph Proudhon, care, în cartea Que-est-ce que la propriété? (Ce este proprietatea?), realizează prima critică economică a statului.
Din EUROPA, anarhismul se extinde și în SUA. Scriitori ca Benjamin TuckerLysander SpoonerJosiah Warren pun bazele unui curent anarhist distinct față de cel european, acesta caracterizându-se prin PRAGMATISM și INDIVIDUALISM.
Astfel, există două mari curente anarhiste corespunzătoare locurilor de apariție. S-a conturat un anarhism de STANGA (european), bazat pe scrierile lui ProudhonNestor MahnoErrico Malatesta sau Piotr Kropotkin și un anarhism de DREAPTA (american), fundamentat prin scrierile lui Benjamin TuckerLysander SpoonerMurray RothbardDavid Friedman.
Anarhismul nu neagă ordinea, ci legile așa cum au fost făcute de om pentru guvernarea unor mase mari de alți oameni. Anarhiștii sustin că refuzul lor față de constituții și guverne nu inseamnă promovarea “fărădelegii”. Ei sustin că justiția reală este naturală, inerentă, și se va afirma prin dezvoltarea liberă a "socialității" omului: înclinația lui naturală (atunci când nu este închistată de legi) de a trăi pe baza principiilor și practicilor de "ajutor reciproc". Tocmai pt că se bazează pe trei principii simple și universale (libertate, egalitate și ajutor reciproc), anarhismul a fost îmbrățișat in Vest, Est, Nord și Sudul politic, dar și în artă (poezie, proză, teatru, pictură și grafică etc.). Anarhismul are o influență predominantă în multe mișcări politice contemporane, inclusiv în campaniiile împotriva brutalității poliției,a armatei,a cenzurii, a arestarilor preventive,a dictaturii, a coruptiei statale, populismului si demagogiei.Anarhistii nu sunt organizati,in general,in fundatii,ligi,organizatii,datorita spiritului lor de LIBERTATE, ei sunt oamenii strazii si refuza sa se inroleze,inregimenteze,sa asculte de sefi si prefera sa actioneze spontan, de multe ori solitar,cele cateva organizatii existente fiind mai mult necesare ideologic, informativ, anuntand evenimente sau data unor proteste.
In final,trebuie sa recunosc ca,uneori,suntem cam violenti, dar aceasta fiindca suntem PROVOCATI,in primul rand, iar in al doilea, am invatat ca PUTERII si fortelor ei de represiune le este frica DOAR DE BATAIE, cand vorbim pasnic cu ei, SCUIPA PE NOI! 







“Nu voi stăpâni şi nu mă voi lăsa stăpânit.”
Citatul de mai sus al lui John Henry Mackay este o declaraţie împotriva ierarhiei, şi probabil cea mai eficientă definiţie a anarhismului, prin simplitatea sa atrage însă şi multe întrebări: Ce ne stăpâneşte? De ce să nu stăpânesc? De ce să nu mă las stăpânit? Una dintre valorile cele mai apreciate de anarhişti este libertatea, ea fiind cadrul în care societatea se poate dezvolta şi creste fară restricţii. Lipsa libertăţii distruge voinţa şi judecata personală, este degradant si umilitor pentru un om să fie condus de un altul. Anarhiştii cred în demnitatea şi valoarea intrinsecă a fiecărui om, indiferent de rasă, sex, vârstă, etnie etc. Din aceasta cauză dominarea este indezirabilă şi atrage dupa sine inechilibre sociale.

In mod clasic, statul este considerat principala formă de dominare, alături de acesta numărându-se capitalul şi religia. Statul prin legi şi prin birocraţie transformă omul în cetăţean, într-un număr dintr-o statistică, fiecare om cu un cod numeric personal, un supus, un înregistrat, un vot, un consumator, un angajat sau somer.


Dreptatea nu se poate afla pe o foaie de hârtie scrisă de câţiva oameni. Am auzit de cazul unui hoţ de găini recidivist care a primit 6 ani de puşcărie, un amărât de la marginea Iaşiului, una dintre cele mai sărace zone din U.E. şi un alt caz al unui deputat care, după ce ucide un copil pe trotuar, fuge de la locul accidentului, „se predă” după cîteva ore, constatându-se că avea o alcoolemie peste limita legală, şi scapă cu doi ani de închisoare cu suspendare susţinând că alcoolemia se datora… merelor prea multe mâncate. Nu vă amăgiţi, puscăriile sunt pline de săraci! Fiindcă în actualul sistem, statul şi capitalul merg mână în mână. Cel ce are bani este mult mai puternic decât cel ce nu are, şi puterea se află defapt în mâinile bogaţilor. Acest lucru este lipsit de etică şi duce la schimbarea valorilor uzuale dintr-o societate. Compasiunea, sinceritatea, întrajutorarea, prietenia, înţelepciunea, toleranţa sau dragostea devin inutile în societatea de tip capitalist care se bazează pe competitivitate, minciună, furt, delapidare, şmecherie, monopol, distrugere şi profit.
Oamenii primesc valoare prin ceea ce deţin şi nu prin ceea ce fac. Iar proprietatea este mărită nu prin acţiuni nobile ci prin exploatarea injustă a resurselor naturale şi umane.
Anarhismul propune o societate bazată pe libera asociere, abolirea statului şi a banilor. O societate în care omul să găseasca bucurie şi însemnătate în munca pe care o depune. O societate în care spiritul revoluţionar şi critic să triumfe şi să fie apreciat. O societate în care nu voi stăpâni şi nu mă voi lăsa stăpânit.




Steagul verde şi negru al anarhismului cu tendinţe ecologice



Eco-anarhismul pretinde că mici sate ecologice (cu nu mai mult de câteva sute de locuitori) sunt un mod de organizare preferabil faţă de cel al civilizaţiei actuale, şi că infrastructura şi sistemele politice ar trebui reorganizate pentru a putea asigura crearea lor. Eco-anarhiştii afirmă că organizaţiile sociale trebuie proiectate pentru a funcţiona în armonie cu forţele naturii, mai degrabă decât împotriva lor.
Ceea ce diferenţiază eco-anarhismul de ANARHISMUL clasic este importanţa pe care eco-anarhismul o dă satului ecologic şi capitalului său social.



4 comentarii:

Durruti spunea...

Nu voi stăpâni şi nu mă voi lăsa stăpânit.”

De aici incolo, tot textul este preluat de aici http://iasromania.wordpress.com

Noi daca preluam ceva intodeauna punem sursa, asa din bun simt.

Si alt blog "http://ortodoxwar.blogspot.com/", se pare ca prelueaza de la noi, in plus acest blog miroase a facatura SRI ori o idiotenie "national anarhista".

originar spunea...

Eu am preluat de pe ortodoxwar.blogspot.com, pe care l-am si trecut dupa cum vezi in lista de bloguri recomandata, din stanga paginii; poate e facatura, nu stiu.
de blogul vostru nu stiam, ma bucur ca , iata, exista un site al anarhistilor romani. Nu stiam ca tipul a preluat de la voi. O sa imi arunc o privire pe blogul vostru indata ce timpul imi permite, si daca e asa cum zici, il voi inlocui in lista celor preferate cu al vostru. Ma bucur sa aflu ca suntem tot mai multi romani care credem in anarhism si il sustinem.

In al doilea rand, asa ca un sfat prietenesc, ca intre anarhisti: prin atitudinea asta de orgoliu infantil, nu o sa ajuti miscarea anarhista din Romania, atat timp cat pui mai presus orgoliul si dorinta de a fi recunoscut ca lider intr-o miscare care prin definitie si morfologie elimina din start ideea de conducator, stapan, lider :)
Poate asa se explica de ce suntem singura tara din Europa unde miscarea anarhista nu exista, iar singura incercare de o infiinta a fost sortita esecului ( era un site pana anul trecut, unde initiatorii si-au explicat esecul tocmai prin aceste "calitati" ale poporului roman, in special dezbinarea, orgoliile, etc)
Asa ca , hai sa lasam micile vanitati, si sa urmarim unitatea, nu dezbinarea. In fond si la urma urmei, bucatica aia careia ii reve ndici paternitatea, sunt cateva fraze informative despre ideea de anarhie si stat, consideratii pe care nu le-ai inventat tu, ci sunt preluate de pe orice blog elementar anarhist, sau orice dictionar explicativ. Deci nu e o creatie proprie a ta. Poate doar modul de formulare.
Iar de blogul vostru nici nu stiam. facti-va intati cunoscuti, strangeti adepti, si cea mai buna recunoastere va veni din actiunile voastre, care deocamdata sunt cvasi-inexistente. iar recunoasterea va veni de la sine, nu vei mai fi nevoit sa te certi cu toti amaratii cu blog ca mine pt niste fraze ;)
Nu mai vreau sa continui, caci consider ca ne-am cobori in derizoriu, si nu asta ne dorim, nu? Nu de alta , dar ne facem de ras. Bafta :)

ADRIAN COSMESCU spunea...

salut, sunt proprietarul lui http://ortodoxwar.blogspot.com/,asa este ,cand am facut blogul m-am documentat, am cautat cat mai multe informatii si am preluat multe texte care mi s-au parut interesante si de impact, atat de pe bloguri si site-uri romanesti cat si straine.Pe mine nu ma deranjeaza daca cineva preia texte sau foto de pe blogul meu,inseamna ca avem aceleasi idei si aceiasi dusmani.Nu sunt sereist ,sunt fost lider de sindicat,in rest va urez succes la toti.

originar spunea...

@ Adrian Cosmescu
foarte corecta atitudinea; la fel consider si eu, ca faptul de a prelua texte de pe blogul meu nu e deloc un deranj, ci ma bucura, caci inseamna ca impartasim aceleasi idei :)
Nimeni nu detine prorpietatea asupra unor idei, sau drepturi de autor, asa cum vedem in capitalism :D
Important e ca ne leaga aceeasi cauza.
Va urez succes si eu.