Reacţia autorităţilor britanice a fost cumplită pentru cei vinovaţi, în majoritate cetăţeni englezi de culoare şi aflaţi sub limita sărăciei. Guvernul a decis ca toate familiile care au avut vreun membru implicat în evenimentele sângeroase şi care locuiau în locuinţe de stat să fie evacuate. Adică toată familia a plătit pentru că un fiu, frate sau nepot a participat la jafurile şi distrugerile respective. Intervenţia Guvernului a fost pozitivă oprind barbariile, reţinându-i şi arestându-i pe cei implicaţi, însă pedepsirea unor familii întregi este considerată de opinia publică londoneză ca fiind o măsură exagerat de dură. „Nu poţi să dai afară din casele de la stat familii întregi pentru că la acea adresă locuieşte şi câte o persoană implicată în cele întâmplate. Această decizie va face lucrurile să se înrăutăţească, nu rezolvă problema acelor oameni nici măcar pentru moment”, explică Mihaela Elisabeta, o altă româncă având mulţi ani de domiciliu la Londra.
Un alt aspect comentat pe toate feţele de o parte a populaţiei renumitei metropole engleze este legat de faptul că Marea Britanie este, ca orice ţară mare, capabilă de a-şi rezolva singură problemele, fără a fi nevoie de intervenţii din afară, aşa cum se întâmplă în cazurile altor ţări. Se comentează, spre exemplu, că dacă în ţările din Africa – Libia de pildă – sau Iran s-ar fi derulat asemenea evenimente de genul oameilor daţi afară din case, imediat ar fi intervenit Barack Obama şi David Cameron şi ar fi reclamat la ONU abuzurile autorităţilor autohtone faţă de propriul lor popor. „Dacă preşedintele Iranului ar fi dat oamenii afară din casă, toată opinia publică mondială s-ar fi inflamat. În Anglia însă nu poate exista aşa ceva! Aici englezii au furat pentru bani de mâncare. Acei tineri nu sunt ascultaţi de nimeni, viitorul lor este în ceaţă şi au tras un semnal de alarmă. Din păcate, acum suferă alte sute şi mii de oameni nevinovaţi”, afirmă românca.
"Manifestările violente au apărut pe fondul lipsurilor cu care se confruntă englezii, în special tinerii, deoarece mulţi dintre ei nu au efectiv din ce trăi de azi pe mâine. A fost vorba despre o reacţie contra Guvernului Cameron, dacă vreţi, pentru că s-a dovedit incapabil până acum să rezolve cele mai acute probleme ale oamenilor, într-o ţară în care inflaţia a scăpat de sub control”.
Pe de altă parte, autorităţile britanice încearcă să abată atenţia opiniei publice de la adevăratul şi fundamentalul motiv al violenţelor înregistrate săptămâna trecută, la Londra, Manchester, Birmingham şi în alte oraşe. „Nimeni nu este de acord cu barbariile, cu jafurile, incendierile şi distrugerile generale care au avut loc, acestea sunt de condamnat. Motivul fundamental al manifestărilor violente nu a fost nici uciderea acelui tată cu patru copii din zona Tottenham, nici că tinerii mascaţi au furat televizoare şi jocuri video pentru a se distra. Motivul este acela că tinerii au jefuit, au furat şi au bătut pe oricine le-a stat în cale, pentru că nu au ce să mănânce, asta-i realitatea crudă.
Nici vorbă de faptul că au furat televizoare şi jocuri pentru a se distra, aşa cum au încercat autorităţile să sugereze. În realitate, aceşti tineri englezi nu sunt băgaţi în seamă de nimeni, iar atunci s-au gândit că este cel mai bun prilej pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dramatice cu care se confruntă de ani buni, repectiv cu lipsa locurilor de muncă şi a unei perspective. Ei nu au jefuit magazinele decât în scopul de a vinde ce au furat şi a-şi cumpăra astfel mâncare”, a mai explicat Andrei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu