sâmbătă, 6 august 2011

Los Indignados au recucerit piata centrala din Madrid

La patru zile după evacuarea de catre poliţie şi o zi după cele mai grave violenţe ale poliţiei de la începutul protestelor, indignados din Madrid s-au întors în piaţă.Au fost lacrimi. Au fost zâmbete. Dar, mai presus de toate, au fost strigate de victorie. După o acalmie de 4 zile cu poliţia, care au evacuat piata marţi,  16.500 de indignados au luat înapoi  piata.


"Soarele a rasarit!", au strigat protestatarii extatic, care cu doar 24 de ore în urmă au fost batuti de  poliţişti după ce au demonstrat în faţa Ministerului de Interne. Marşul  de astăzi a făcut o altă oprire simbolica  în faţa ministerului pentru a protesta împotriva violenţei de aseară. Când oamenii în cele din urmă a ajuns in Puerta del Sol, baloane s-au ridicat în aer şi oamenii au sărit unul în braţele celuilalt în extaz.




Una peste alta, recucerirea pietei este o victorie incredibila a non-violenţei şi un testament pentru curajul şi perseverenţa protestatarilor.
Mişcarea descentralizată, funcţionează ca o hidră: taie-i un cap, şi te vei confrunta în curând cu mii de chipuri supărate pe străzi.

Post image for The sun rises: indignados take back Puerta del Sol



Nu este clar ceea ce  vor face autoritatile în continuare. Marţi, au dat  afara din piata 90 de persoane , dar  vineri au venit  16.500 înapoi în schimb. Acesta este acelasi efect bumerang vazut si la naşterea mişcării 15-M şi în timpul evacuarii Plaça de Catalunya din Barcelona.

Soarele a rasarit. Poporul a strigat. Piata este a noastră.




Niciun comentariu: