luni, 29 august 2011

Chavez, Basescu si Rosia Montana

Fiindca se discuta foarte mult in ultima perioada despre exploatarea aurului de la Rosia Montana,  tema adusa in prim plan cu insistenta de Basescu, care vrea cu tot dinadinsul sa cedeze aurul din Apuseni ununi off-shore dubios din Barbados , via Canada, ce si-au tras numele RMCG, hai sa vedem ce decizii se iau pe alte meleaguri cand e vorba de aur.

Iata-l deci pe Hugo Chavez, mult blamatul "dictator" (numit astfel de catre unchiul Sam, oligarhia corporatista americana, si slugoii lor), ca a luat decizia nationalizarii minelor de aur din tara sa:

 Presedintele Venezuelei a semnat marti, 24 august, 2011,  in cadrul unui Consiliu de ministri, un decret de lege ce prevede nationalizarea exploatarilor aurifere si a activitatilor conexe acestora. Hugo Chavez a asigurat ca acest demers “va consolida economia nationala.”


Conform Agentiei de Presa venezueleana, aceasta lege are drept scop reglementarea regimului minelor si a rezervelor de aur, precum si rezervarea in favoarea Statului a tuturor activitatilor afiliate utilizarii acestui metal.
In conformitate cu primul articol al legii, aceasta stabileste, de asemenea, crearea unor societati comerciale mixte, cu un control majoritar de stat pentru explorarea si exploatarea aurului “in scopul atenuarii efectelor severe ale modelului minier capitalist, caracterizat prin degradarea mediului, non-conformitatea cu amenajarea teritoriului, atentat asupra demnitatii si sanatatii minerilor si locuitorilor din comunitatile invecinate “.
Chávez a subliniat faptul ca “se urmareste conexiunea dintre activitatea de exploatare a rezervelor de aur si implementarea politicilor publice, care are ca rezultat bunastarea poporului, protectia mediului si dezvoltarea nationala.”
Initiativa presedintelui venezuelean se inscrie intr-o campanie de nationalizare a sectoarelor de interes public, declansata in 1999. Acesta a trecut in proprietatea statului sectorul energetic si sistemele de telecomunicatii, a reformat sistemul de sanatate si a nationalizat uriasele zacaminte de petrol din bazinul raului Orinoco, dand astfel o grea lovitura mai multor companii multinationale care detineau dreptul de exploatare a titeiului din regiune. Zona de 55.000 de kilometri patrati adaposteste unul dintre cele mai bogate rezervoare de petrol de pe Pamant.


Un comentariu:

marul spunea...

domnule , nu lobby-ul grosolan facut de presedinte strica acestei tari , ci minciuna . aroganta de a nu vrea sa recunosti ca faci asta .