miercuri, 22 septembrie 2010

Ecoterorism: cateodata mai inving si triburile in lupta cu corporatiile

Tribul Dongria Kondh din  India, dupa ce si-a vazut pamanturile sacre amenintate de Vedanta Resources - o corporatie miniera multinationala,  care intentiona sa construiasca o imensa mina de bauxita chiar in inima pamantului pe care traiau de generatii - a inceput o lupta de durata si de uzura, la inceput folosindu-se de trupurile lor ca si obstacole umane pentru a impiedica angajatii coporatiei sa ajunga la locul cu pricina.
Pe masura ce  vestile despre rezistenta tribului s-au raspandit prin intermediul diverselor mijloace moderne de comunicare  , aflandu-se si  despre tacticile de intimidare ale corporatiei asupra populatiei indigene, diverse celebritati au aderat la cauza lor precum si alte organizatii ale drepturilor omului, etc.
Prin urmare, diversi actionari importanti ai corporatiei, ca gigantul de pensii olandez PGGM,Biserica Anglicana si Guvernul Norvegiei, s-au retras treptat din investitie, vanzandu-si actiunile.
Luna tecuta, guvernul indian a retras permisiunea pentru activitatea de minerit in zona, ca urmare a presiunii puternice a opiniei publice.
http://www.yesmagazine.org/people-power/unlikely-alliances-in-fight-for-sacred-lands

Cazul Vedanta e doar ultimul dintr-un  sir tot mai numeros de cazuri de ecoterorism, in care la prima vedere parea  improbabil ca blocarea proiectelor corporatiilor sa aiba sorti de izbanda.
Pana la urma s-a vazut ca triburile si populatiile indigene au o sansa deloc de neglijat de a-si apara pamanturile.


In Ecuador si Peru, triburile Shuar si Achuar , altadata inamice, s-au unit pentru a bloca distrugerea pamanturilor natale de catre companiile petroliere Chevreon/Texaco. De asemenea, au deshis cel mai de amploare proces juridic ecologic din istorie, acest lucru fortand Guvernul din Peru sa retraga doua decrete prin care punea la dispozitie pentru defrisare largi suprafete ale padurilor tropicale, totodata si spatiuul vital pentru aceste triburi.
De altfel , in tot Amazonul, triburile au inceput sa se uneasca, profitand de mijlocale moderne de comunicare, au format aliante, si au inceput sa blocheze distrugerea padurilor tropicale de catre lacomia corporatiilor occidentale. La o singura actiune, prin comunicare radio, s-a reusit mobilizarea  a peste 15,000 oameni pentru a forma o blocada a drumurilor folosite de companiile petroliere pentru a patrunde tot mai adanc in inima juglei pentru defrisare si forari petroliere.
Succesul e contagios
Desi e usor sa fii prins in negativismul impartasit de mainstream media detinuta de corporatocratie, care ne face sa credem ca noi,m oamenii suntem fara putere, realitatea dovedeste contrariul.

Cateva exemple de victorii recente:
> Kenya passed a referendum that strengthens indigenous peoples and their rights; it also changed its constitution to curb authoritarian presidential powers and place more control in the hands of the people;


> The Karuk of California joined forces with fishermen and environmental groups to win a moratorium on suction dredge mining, thus preventing further damage to salmon runs;





> Ecuador ratified a new constitution granting inalienable rights to nature;

> In a resolution ratified by more than 90 percent of its citizens, Iceland refused to pay off debts the IMF and other international banks claim it owes—saying the people had been hoodwinked by economic hit men;





> Greeks took to the streets to protest harsh austerity measures imposed by the European Union and IMF;
> Argentine workers re-opened and successfully ran factories closed by owners who refused to pay fair wages;
> WikiLeaks continued to expose war crimes allegedly committed by the U.S. military, despite pressure brought by the CIA and the U.S. and other governments.
> University students in the U.S. convinced their schools not to renew their contracts with Nike until the company compensated jilted workers in Honduras—which it agreed to do.






6 comentarii:

originar spunea...

Asa e.
Exemplele astea ne arata ca se poate, si ca de fapt oamenii chiar au o putere mult mai mare decat sunt lasati sa creada (de catre propaganda oficiala a media)ca au.

BlindGirl spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
BlindGirl spunea...

Din pacate nu e 100% adevarat textul de mai sus... Wiki leaks a afirmat ca documentele care ajung la ei si sunt verificate ca adevarate trec pe la Pentagon unde daca au acceptul lor ies, daca insa Pentagonul considera ca acele lucruri nu pot fi desecretizate fara probleme (totusi tot ei sunt cei care discern care pot trece si care nu in continuare... uneori avem iluzia libertatii, cam ca-n matrix cu zion...asa par ei sa controleze nonconformistii...), nu ajung publicate.

originar spunea...

la faza cu Wikileaks iti cam dau dreptate; si eu cred la fel...
Iar chestia cu iluzia libertatii: foarte adevarat ce ai zis. :(
(Matrix e alegoria perfecta)

BlindGirl spunea...

"A WikiLeaks spokesman, Daniel Schmitt, told the Daily Beast blog last week that WikiLeaks would like the Pentagon to assist it in reviewing the 15,000 records to determine what material should be withheld to protect innocent civilians from harm."

acum nu stiu cat doar asista, dar e clar ca vor fi mai putine scurgeri, mai ales ca s-a gasit o motivatie buna, logica, plauzibila... si foarte posibil de altfel ca ea sa fie de fapt mobilul principal...

http://voices.washingtonpost.com/checkpoint-washington/2010/08/pentagon_undisclosed_wikileak.html?hpid=topnews

in alta ordina de idei, imi place blogul tau, o sa mai revin cu siguranta cand timpul imi va permite!

originar spunea...

ms de apreciere :)
felicitari si tie pentru demascarea ipocriziei religioase si a "pupatorilor de moaste" din RO si de aiurea.