luni, 23 aprilie 2012

Fuga de civilizatie




Auto-sustenabilitate inseamna sa-ti asiguri propria existenta, in comunitatea ta independenta, de la: curent, apa, caldura, casa, canalizare, mancare... toate astea prin colaborarea celor care convietuiesc in acea comunitate. Astfel toti au nevoile de baza asigurate fara sa percepi nici o taxa de la nimeni, dar cu o implicare a comunitatii care-i va si apropria foarte mult. 
Cine a fost intr-o astfel de comunitate stie ce atmosfera placuta si lejera provoaca. Omul are libertatea (si bine-nteles mult mai mult timp liber) sa se dezvolte si sa creeze dupa propria inspiratie. Multe astfel de comunitati vor rasari in curand incat oamenii natural vor adera la un sistem mai liber si echitabil pentru toti decat sclavagismul modern de care acum avem parte. 
Cine nu ar dori sa traiasca intrun mediu mai placut si natural (nu la puscaria cutiilor de cibrite de beton) unde ti se ofera un mic loc, si esti ajutat de comunitatea locala sa-ti construiesti casa dupa plac, nevoile tale existentiale sunt atinse prin colaborare si putina munca dar pentru propria ta existenta, ci nu pentru profitul altuia. Aceste comunitati sunt doar la inceput mai dificil de pornit, dar cu cat va creste mai mare comunitatea cu atat mai putin efort va trebui sa faca fiecare pt sustenabilitatea sa. Asa s-au dezvoltat primele comunitati de oameni, s-au strans la un loc sa-si foloseasca abilitatile colectiv dar VOLUNTAR, pentru a inlesni munca tuturor.

Fenomenul de parasire a civilizatiei in favoarea salbaticiei nu este nou si nici local: se intampla si in alte tari, in special in Rusia, unde exista deja 200 comunitati ce s-au cristalizat intr-un fel de sate in salbaticia Siberiei, in taiga.
Refugiati in salbaticia Siberiei
Filmul documentar realizat de carmen Avram de la Antena 3 pe aceasta tema, aici (de la minutul 40):
http://inregistrari.antena3.ro/view-17_Apr-2011-In_Premiera_cu_Carmen_Avram-41.html

"Unul nu poate schimba sistemul; dar poate crea un sistem nou, in comparatie cu care actualul sistem sa devina perimat, invechit si nedezirabil." 
~ Buckminster Fuller (ANARHIST, inventator, inginer, designer, autor, arhitect, teoretician sistem)

Problema este ca atunci cand acest fenomen va lua amploare, va veni statul, ajutat din spate de bratul sau inarmat, si va impune taxe si impozite, va crea legi prin care va restrange aceasta libertate ce va incepe sa apara. Caci daca ar lasa sa ia amploare un astfel de fenomen, statul treptat se va prabusi, caci oamenii vor adera treptat la noul sistem.
Practic, asa a luat nastere si civilizatia la inceputurile ei.
Takerii, cum sunt numiti in cartea Ishamel a lui Daniel Quinn, au navalit peste liberii si pasnicii Leaveri, si le-au impus cu forta armelor noul sistem social.




Si ca tot suntem la acest subiect, iata prin comparatie un om care cu adevarat a abandonat civilizatia in favoarea primitivismului (ms Cristian   Raicu):