luni, 23 aprilie 2012

Fuga de civilizatie
Auto-sustenabilitate inseamna sa-ti asiguri propria existenta, in comunitatea ta independenta, de la: curent, apa, caldura, casa, canalizare, mancare... toate astea prin colaborarea celor care convietuiesc in acea comunitate. Astfel toti au nevoile de baza asigurate fara sa percepi nici o taxa de la nimeni, dar cu o implicare a comunitatii care-i va si apropria foarte mult. 
Cine a fost intr-o astfel de comunitate stie ce atmosfera placuta si lejera provoaca. Omul are libertatea (si bine-nteles mult mai mult timp liber) sa se dezvolte si sa creeze dupa propria inspiratie. Multe astfel de comunitati vor rasari in curand incat oamenii natural vor adera la un sistem mai liber si echitabil pentru toti decat sclavagismul modern de care acum avem parte. 
Cine nu ar dori sa traiasca intrun mediu mai placut si natural (nu la puscaria cutiilor de cibrite de beton) unde ti se ofera un mic loc, si esti ajutat de comunitatea locala sa-ti construiesti casa dupa plac, nevoile tale existentiale sunt atinse prin colaborare si putina munca dar pentru propria ta existenta, ci nu pentru profitul altuia. Aceste comunitati sunt doar la inceput mai dificil de pornit, dar cu cat va creste mai mare comunitatea cu atat mai putin efort va trebui sa faca fiecare pt sustenabilitatea sa. Asa s-au dezvoltat primele comunitati de oameni, s-au strans la un loc sa-si foloseasca abilitatile colectiv dar VOLUNTAR, pentru a inlesni munca tuturor.

Fenomenul de parasire a civilizatiei in favoarea salbaticiei nu este nou si nici local: se intampla si in alte tari, in special in Rusia, unde exista deja 200 comunitati ce s-au cristalizat intr-un fel de sate in salbaticia Siberiei, in taiga.
Refugiati in salbaticia Siberiei
Filmul documentar realizat de carmen Avram de la Antena 3 pe aceasta tema, aici (de la minutul 40):
http://inregistrari.antena3.ro/view-17_Apr-2011-In_Premiera_cu_Carmen_Avram-41.html

"Unul nu poate schimba sistemul; dar poate crea un sistem nou, in comparatie cu care actualul sistem sa devina perimat, invechit si nedezirabil." 
~ Buckminster Fuller (ANARHIST, inventator, inginer, designer, autor, arhitect, teoretician sistem)

Problema este ca atunci cand acest fenomen va lua amploare, va veni statul, ajutat din spate de bratul sau inarmat, si va impune taxe si impozite, va crea legi prin care va restrange aceasta libertate ce va incepe sa apara. Caci daca ar lasa sa ia amploare un astfel de fenomen, statul treptat se va prabusi, caci oamenii vor adera treptat la noul sistem.
Practic, asa a luat nastere si civilizatia la inceputurile ei.
Takerii, cum sunt numiti in cartea Ishamel a lui Daniel Quinn, au navalit peste liberii si pasnicii Leaveri, si le-au impus cu forta armelor noul sistem social.
Si ca tot suntem la acest subiect, iata prin comparatie un om care cu adevarat a abandonat civilizatia in favoarea primitivismului (ms Cristian   Raicu):


4 comentarii:

originar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
originar spunea...comentariile postarii

Ady spunea...

Buna ziua,

Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

(Va rog frumos sa ma scuzati daca v-am mai trimis acest mesaj , nu o fac cu intentia de a abuza de amabilitatea dvs si va rog in momentul in care mai primiti mesajul meu sa imi spuneti numele blogului/siteului . In ultimul timp starea mamei mele s-a inrautatit foarte mult. Va multumesc pentru intelegere )

originar spunea...

ok