joi, 1 septembrie 2011

Referendum pentru Rosia Montana



De ce sa lasam decizia in mainile politicienilor si "dezbaterea publica" in seama analistilor si jurnalistilor mituiti ?
Vrem referendum la nivel national !




Intrebari propuse:


1. Sunteti de acord cu exploatarea de la Rosia Montana?
2. Sunteti de acord ca exploatarea sa fie realizata exclusiv de statul roman, fara asociati straini?



Pentru referendum : 


- Art. 90 din Constitutia Romaniei prevede: "Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. "

- Art. 74 (1) din Constitutie:  "Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative. "



referendum Rosia Montana

16 comentarii:

Anonim spunea...

as avea cateva observatii referitoare la propunerea dvs. In primul rand, desi ferm impotriva proiectului minier propus pentru Rosia Montana, trebuie sa spun totusi ca ideea de referendum nu imi surade. In primul rand pentru ca nu cred ca problema ROsiei Montane este una de optiune! nu e una democratica, ci una de legalitate! Proiectul mineir este ilegal, incalca o groaza de legi in vigoare, deci nu cred realizarea lui e o problema democratica, nu e o alegere! El nu trebuie facut, PUNCT! E ca si cum m-ati intreba la referendum daca sunt de parere ca legea trebuie respecatata! Apoi, ma iertati, dar ce s-a ales de ultimul referendum la care am fost chemati? Si inca un aspect, imi este foarte foarte teama ca am avea de-a face cu cea mai mare fraudare de alegeri din istorie, pentru ca de data asta nu sunt in joc doar interese meschine personale ale unor maimutoi politici, ci interese mondiale fara precedent, asta pe langa malaiul promis celor unsi deja.
Apoi, daca raspund cu NU la prima intrebare, ce rost mai are a doua intreabare? personal nu sunt de acord cu exploatarea Rosiei montane si gata, indiferent ca face statul roman sau orice alta entitate exploarea,..deci nu as avea cum sa raspund celei de-a doua intrebari! Tocmai asta este si pericolul referendumului in cazul de fata, ca prin felul in care intrebarile sunt puse de fapt sa se deturneze tocmai opinia poporului,...sper ca am reusit sa ma fac cat de cat inteleasa.

originar spunea...

E foarte corect ce spuneti: prin intrebarile la referendum se poate deturna sensul; apoi, finalitatea e indoielnica; eu, personal, nu sunt de acord cu nici un fel de exploatare a aurului acolo; dar care e solutia? cum procedam? eventual, cu piepturile dezgolite in fata pustilor armatei si politiei, cum i-a spus si Zeno Cornea lui Basescu la Rosia.
ne aflam deja intr-o dictarua fascist- corporatista de tip colonial. Interesele corporatiste au corupt si acaparat intreg aparatul de stat pana la cea mai nalta functie in stat; presedintele e compromis definitiv.

Mirel spunea...

Nu la ambele intrebari.

Dan D. spunea...

Nu e drept sa supui unui referendum o incalcare a legii! Daca o firma face un proiect ce afecteaza mediul ea ar trebui sa fie obligata sa intervina pentru eliminarea efectelor negative si restabilirea echilibrului ecologic, ceea ce proiectul minier Gold Corporation NU prevede in contract. Noi ne alegem cu otrava, ei cu aurul... Pentru un comision minor...

Dan D. spunea...

Intrebarile nu sunt bine formulate! De exemplu eu sint de acord cu exploatarea aurului la Rosia Montana, dar nu sunt de acord cu proiectul Gold Corporation cu creearea lacului de cianuri. Nu poti obliga statul sa faca o exploatare, cand el nu e in stare prin reprezentantii sai nici sa formuleze/semneze niste contracte cat de cat bune. Doar in pierdere. Si cu costuri enorme de partea sa pt ecologizare. Si pe bani de nimic.

originar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
originar spunea...

ok, deci a doua intrebare se modifica astfel:

"Sunteti de acord ca exploatarea sa se faca cu cianuri?"

In caz ca la prima intrebare, majoritatea oamenilor doreste exploatarea, ramane a doua ca bariera ecologica.

Daca la prima majoritatea zice NU, nu mai se ia in calcul a doua.

Flavian spunea...

Un anarhist ca tine sa citeze din constitutie ? Nu se face moncher... :)

originar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
originar spunea...

@ Flavian
mea culpa :D
preluasem ideea cu referendumul din articolul lui asybaris;
ceva de genul "citeste si da mai departe"; in situatia dramatica ce se preconizeaza pt Rosia montana, am gandit ca orice solutie de stopare a "proiectului" e binevenita

originar spunea...

acuma, nu ca sa ma "scot", dar despre referendum pe cai "constitutionale", iata parerea mea postata la articolul lui asybaris; asta ca veni vorba de anarhism is constitutie:

"Pai nu obliga pe nimeni la nimic (n.red. pe calea referendumului); vezi refendumurile de la alegerile din 2009, ref. la parlament unicameral si reducere numar parlamentari.
Politicienii au facut ceva pe dorinta oamenilor expprimata acolo.
Cred ca nici referendumul nu va rezolva mare lucru.
Pana la urma tot prin atitudinea noastra vom putea opri proiectul. Prin trezirea a cat mai multor oameni la realitate, prin informatie, si crearea unei mase crticie de oameni care sa se opuna darz, ferm, si chiar cu oarecare violenta proiectului.
Vezi filmul; intalnirii de la Rosia M. intre basescu si localnici. Spuneau oamenii acolo: pe mine doar mort sau cu armata ma scoateti din casa. nu voi pleca!
Eh, cam asa ceva, dar la nivel macro, cand se vor strange suficient de multi care vor sfida politia , armata , legbea stramba data pt corporatii, si se vor pune de-a curmezisul buldoserelor cu trupurile lor, te asigur cqa se va stopa totoul. Dar pt asta e nevoie de darzenie, curaj, informare, demnitate, hotarare.
Dar cred ca va fi asa.
ii vom invinge.
am mai fost acolo la fata locului sa sustin cauza, si la nevoie, ma voi duce iar, dar vreau sa vad ct mai multi ca ne strigam si ne impunem vointa :)"

Flavian spunea...

Stiu, am vazut si filmuletul si articolul lui asybaris cu tot cu comentarii dar acolo n-avea sens sa bat apropouri la inutilitatea de a lupta cu sistemul dupa regulile pe care acesta le incalca sau le schimba cand si cum are chef... :)

originar spunea...

mda..cam ai dreptate.

Anonim spunea...

ce referendum? asta nu e decat o nada pentru noi, ei pot falsifica rezultatele linistiti.
Proiectul nu trebuie facut. Este ilegal. Punct.

Al spunea...

Sugestii pentru forumularul de la referendum:

Intrebarea 1:
Doriti ca in orasul dumneavoastra sa ploua cu cianura?
Intrebarea 2:
Doriti sa beti apa cu cianura de la robinet?
Intrebarea 3:
Doriti sa cumparati produse agricole stropite (de ploaie) cu cianura?

Si o intrebare ajutatoare pentru cei indecisi:
Doriti sa experimentati cancerul?
Ce tip de cancer v-ar aduce maxima satisfactie?
(Exista chimioterapia deci nu va faceti griji, avem si asigurari de viata pentru cei early birds, adica pentru primii veniti si nedepistati inca de cancer)

originar spunea...

ca bine zici; umorul negru este cel mai potrivit pt partizanii naivi ai proiectului; cat depsre aia platiti, iese din calcul.