Constantin Brailoiu, unul din cei mai mari etnomuzicologi la nivel mondial, a trait la inceputul secolului trecut si a lasat in urma o culegere de cantari arhaice exceptionala. In urma unei munci titanice, a realizat faimoasa "Colectie de muzica populara universala", intre 1951 si 1958 - anul mortii sale. Aici a adunat inregistrari obtinute de-a lungul intregii sale cariere, din zonele cele mai diverse ale lumii. Coelctia este monumentala prin prisma faptului ca , in decursul anilor, muzica autentica a taranilor s-a pierdut.
E si cazul Romaniei, unde, incepand cu momentul Maria Tanase, s-a promovat si perpetuat un kitsch numit "muzica populara", in fapt o muzica de inspiratie populara, insa departe de muzica autentica a populatiei romane traitoare in provinciile romanesti.
Brailoiu (si e bne sa ne mandrim cu el, caci e roman de-al nostru, provenit dintr-o familie de artistocrati din Oltenia, care mai apoi a emigrat si si-a continuat sutdiile in Viena si Elvetia) este considerat pe plan mondial parintele etnomuzicologiei.
Mai jos aveti linkul cu sectiunea cantecelor romanesti autentice populare, pierdute in negura timpului. si adunate de acest remarcabil om:
Fondul Brailoiu - 147 cantece romanesti.
Tot pe siteul de mai sus se gasesc , pentru cei interesati, si resurse de folclor autentic "dezgropate" din negura istoriei de acest roman si din alte parti ale lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu