duminică, 13 mai 2012

Pacaleala germana si solutia iesirii din criza

Euro este o pacaleala germana totala, pentru ca, conform legilor normale ale economiei in absolut toate zonele monetare comune (cum sunt SUA, Franta, Elvetia, Romania) trebuie sa existe compensatii (numite si transferuri fiscale). Ce insemna asta? Pentru ca in orice zona monetara comuna regiunile mai slab dezvoltate nu se pot proteja prin monede mai slabe, moneda comuna le produce acestora mari deficite. In acelasi timp zonele mai dezvoltate fac excedente tot mai mari, pentru ca moneda comuna practic elimina concurenta zonelor mai slab dezvoltate. Aceste dezechilibre comerciale se fac nu doar in plan intern, ci si international. In zona euro, datorita monedei comune Germania, Olanda, Austria, Finlanda fac excedente enorme comerciale, atat in UE, cat si pe pietele din SUA, China, India, Romania, pe spatele Spaniei, Greciei, Italiei, care fac deficite enorme, pentru ca nu se pot proteja folosind monede mai slabe, care le-ar ieftini produsele. Zonele mai slab dezvoltate sunt astfel impinse spre faliment, prin acumularea de deficite tot mai mari, cauzate de moneda comuna. Cum de nu se intampla astfel de lucruri in celelalte zone monetare comune, cum sunt statele nationale? In SUA, Romania, Marea Britanie, China, Japonia, India, zonele mai slab dezvoltate nu intra in faliment pentru ca acolo exista autoritati centrale care le compenseaza, adica le transfera bani luati din regiunile mai dezvoltate. Nu este ceva imoral, este pur si simplu o masura obligatorie pentru supravietuirea oricarei zone monetare comune. Astfel, un guvern central transfera bani zonelor mai slabe si le asigura solventa, prin compensatii enorme, permanente, directe si indirecte. Daca va intrebati ce stat face cele mai mari compensatii din lume, este chiar ....Germania (!!??). 
Surpriza, nu-i asa? Germania de Vest toarna TRILIOANE de euro (in trecut marci) peste Germania de Est: pensii vestice pentru toti redegistii care nu au contribuit o marca vestica la fondul de pensii din Vest, ajutoare federale de somaj identice pentru lenesii din Est, ajutoare sociale federale, autostrazi federale, cai ferate federale, posta federala, armata federala, politie federala, justitie federala, unde esticii sunt platiti cu aceleasi salarii ca in Vest, desi sunt mult inferiori ca eficienta. Sa nu uitam ca toti germanii au si acelasi sistem de sanatate, cu spitale la fel de bine dotate si medici la fel de bine platiti, desi esticii contribuie foarte putin la fondul de sanatate, foarte multi dintre ei fiind someri si pensionari. Asta se intampla de 22 de ani si a pornit cu schimbarea tuturor marcilor RDG cu marci RFG 1:1, o rata de schimb absolut aiurea. 
Totul costa Germania TRILIOANE = MII de MILIARDE de euro. Si niciun politician german nu spune in public despre estici ca ar fi 'lenesi', ori ca 'traiesc peste posibilitati', asa cum spun despre greci. Asta inseamna compensare si toate natiunile din lume fac asta. In zona euro s-a incercat un experiment: moneda comuna fara compensatii. Evident ca a dat gres, pentru ca s-au sfidat legile elementare ale economiei. 


Sunt doar 3 variante: 
1.Fie apare o autoritate a zonei euro care sa inceapa imediat o uriasa compensare permanenta (pensii europene, ajutoare de somaj europene, asigurari europene de sanatate, armata europeana, politie europeana etc), altfel... 
2. statele mai slabe din zona euro dau faliment, cum ar fi dat si RDG daca intra in uniune monetara cu RFG dar fara sa primeasca compensatiile de TRILIOANE de euro primite pana acum, sau... 
3. aceste state mai slab dezvoltate revin la monedele lor anterioare, care se devalorizeaza si tarile respective redevin competitive. Asta ar fi cea mai buna optiune, pentru ca istoria ne arata ca natiunile nu suporta compensatiile multinationale. Toate statele multinationale au disparut, URSS, Iugoslavia, chiar si Cehoslovacia, unde cehii si slovacii sunt verisori (limbi asemanatoare, aceeasi religie, trecut comun). Natiunile nu sunt de acord sa finanteze decat membri ai natiunilor respective, saraci sau lipsiti de sansa, chiar si lenesi, dar sa fie ai lor. Germanii din Vest ii numesc pe cei din Est, in cadru privat fireste, 'idiotii din Est', 'lenesi', dar platesc TRILIOANE pentru ei fara sa clipeasca, pentru ca sunt tot germani. Nu conteaza daca grecii, italienii sau spaniolii sunt mai harnici decat germanii din Est. Germanii nu vor sa-i finanteze pe acestia cu compensatii dintr-un singur motiv: pentru ca ceilalti nu sunt germani. Doar pentru asta. Euro este o minune pentru Germania! I-a scos din foame, pentru ca finantarea RDG cu TRILIOANE bagase RFG in mari probleme. Cu ajutorul euro Germania a scapat de concurenta Spaniei, Italiei, Greciei, chiar si a Frantei pe toate pietele din lume, si-a crescut excedentul si a putut finanta in continuare compensatiile catre fratii germani lenesi din Est. De asta si sunt asa de speriati germanii de desfiintarea euro. Cand euro va disparea (nu peste mult timp) Germania va avea un somaj enorm. Se spune ca va ajunge la 20%, cam cum este acum in Spania si Grecia, pentru ca marca germana ce va inlocui euro atunci va fi foarte puternica si produsele germane se vor scumpi enorm. Merkel are un singur obiectiv: sa mentina cat mai mult euro, pentru ca Germania sa-si umple cat mai bine buzunarele pe seama celorlalti europeni. Pentru asta ceilalti europeni trebuie pacaliti fie cu pacte de austeritate, care sa dea vina pe situatie nu pe o moneda fara compensatii, asa cum este normal, ci pe 'lipsa de chibzuinta' a grecilor, spaniolilor, italienilor. Odata ce va reveni la drahma Grecia va redeveni competitiva foarte rapid si va arata celorlalti europeni ce mare inselaciune este euro. Atunci se va produce un abandon in masa al euro si sfarsitul economic al Germaniei va fi rapid.

6 comentarii:

vali spunea...

Corect!

UE putea functiona fara mari impedimente si fara moneda comuna. Au fost voci chiar si in Germania care prin anii 90 explicau ca e mai bine ca fiecare tara sa raman cu propria-i moneda caci alfel totul se va duce naibii pana la urma.

Principiul vaselor comunicante valutare ar fi functionat si astfel evitam situatiile aberante de acum.

Si eu merg pe varianta 3. Solist!

originar spunea...

Corect, varianta 3 e cea mai sanatoasa in situatia data.
S-a vazut pana la urma rezultatul unei Uniuni impuse cu forta, ne-votata de oameni (cazul Constitutiei europene, re-evaluata drept Tratatul de la Lisabona e cel mai graitor), sau in cel mai fericit caz obtinuta printr-o manipulare si propaganda gretoasa a publicului, si cu parghiile reale de putere mult ferite ochiului omului de rand.
Era previzibil ca dezechilibrele astea nu puteau merge la infinit, situatia va deveni exploziva la un moment dat.

Anonim spunea...

germanii o sa sufere dar o sa se ridice pana la urma , ei au si alte piete de desfacere decat ue , dupa principiul tau, extrapoland un pic, practic toate tarile disciplinate si cu monezi puternice ar trebui sa intre in faliment ...

originar spunea...

Aici nu e vorba de tari disciplinate si cu moenzi puternice cum zici tu, e vorba ca balanta de forte dintre statele puternice, care conteaza in geopolitica internationala, tot timpul au ingenuncheat economic statele mici, si-au tras partea leului de acolo. E vorba de raportul e forte. Dar cu o moneda proprie mai ai o bruma de independenta, mai ai o marjua de negociere, iti mai poti folosi propriile politici monetare sau fiscale, pe cand in UE, o tara mica cum e Grecia sau RO, va doar o vaca de muls, e victima aprioric :)
Si apoi, in tarile "indisciplinate" cum le zici tu, e o situatie care convine de minune si stimulata de tarile puernice, coruptia de aici convine tarilor puternice, au nevoie de o clasa politica corupta, pt a infleunta guvernarea locala, si a primi licente de exploatare cu conditii gavorabile,pe care nu le-ar primi intr-o tara cu care e picior de egalitate, pt a contracta mari lucrari publice, autostrazi, a-si gasi piata de desfacere pt anumite contingente de marfa pe care altfel, in conditii echitabilee nu le-ar puea vinde, etc etc. Ce vreau sa zic, ca aceasta indisciplina e stimulata tocmai de tarile puternice. Bineinteles , propaganda oficiala ne spuine invers, ca nemtilor nu le convine coruptia din Grecia; dar tare mult le-a placut cand sia-u vandut submarinele in Grecia si Portugalia la preturi altfel prohibitive. Ce buni au fost politicenii de acolo cnad au semnat in umele statluui elen sa le plateasca nemtilor miliarde pt cazaturile lor. ce mult le place americannilor sa le cumparam noi second-hand-urile lor F16 si sa le dam licente in toata tara sa scoata gaze de sist pe nimic, si sa ne alse aici prapadaul, o tara pustiita de poluare.

Anonim spunea...

Da, ai dreptate , fiecare tara puternica incearca sa-si impuna interesul si sa scoata bani pe seama celor slabi , threre's no free lunch , cum zic americanii , totusi concluzia finala a articolului cu "sfarsitul economic al germaniei" mi se pare un pic exagerata ... chiar daca sa zicem se ajunge la o eventuala intoarcere la marca a germaniei si care se va aprecia puternic ulterior asta nu va insemna sfarsitul economic al Germaniei , va trece printr-o perioada mai grea , somaj ridicat probabil ( elvetienii cum se descurca acum cu o moneda care de-abia o tin in frau ?) dar dupa ceva timp isi va reveni , un popor disciplinat va face mereu diferenta fata de unul din pacate second hand ca cel roman !

Anonim spunea...

Acelasi sistem de compensari exista si in alte state: Italia - unde Nordul plateste pentru Sud, Canada - unde se fac compensari inter-provinciale, etc.