miercuri, 23 mai 2012

Mitul "pietelor"

Exista inca multa confuzie. Tot auzim despre "pietele de capital". Nu cumva sa suparam "pietele"! "Pietele" sunt prezentate precum tancurile sovietice odinioara, asteptand cu motoarele duduind sa invadeze Romania. Pentru " a satisface pietele" nu ni se cere Bucovina sau Basarabia sau Ardealul de Nord, ci "sa implementam" programe de "austeritate". Daca tancurile sovietice sau germane erau o prezenta "palpabila", "pietele" sunt doar o smecherie conceptuala care ascunde entitatile reale: bancile, marile corporatii, fondurile de pensii, companiile de asigurari, fondurile speculative, indivizi hiperbogati gen Soros. 
Pietele financiare nu sunt piete reale. Scapate de sub control, devin un instrument deosebit de toxic. Din motive imorale, bancilor&Co. li s-a permis de catre guverne sa se lanseze in speculatii cu obligatiuni/ imprumuturi garantate prin active (asset backed securities) si derivate financiare. Cand cei care s-au imprumutat "pe baza doar de buletin" au inceput sa nu mai dea inapoi banii bancilor, valoarea acelor active (valori imobiliare, terenuri) s-a prabusit. Bancile, stiind ca fiecare dintre ele au dat imprumuturi care nu mai pot fi recuperate, au incetat mai aiba incredere una in alta, sa se mai imprumute una pe alta, producand o inghetare a creditului. Cum toata economia lumii merge pe credit, inghetarea lui ar fi produs o criza economica extraordinara. Solutia a fost ca guvernele sa intervina si sa dezghete creditul prin imprumuturi gratuite acordate principalelor banci (care nu mai aveau incredere sa tranzactioneze una cu alta, adica sa-si acorde reciproc imprumuturi). De asemenea, guvernele au garantat imprumuturile asa incat bancile sa poata reinceape activitatea de creditare. In al treilea rand - si aici este foarte interesant - GUVERNELE S-AU IMPRUMUTAT MASIV de pe "piete" asa incat camatarii sa aiba cui sa imprumute FARA RISC si CU MAXIM PROFIT ( de ce sa-i imprumut bani lui Gica sa-si deschida o covrigarie cand pot sa imprumut statul roman fara nici un risc?) Si uite asa, guvernele au repornit un sistem de creditare PRIVAT prin enorme cheltuieli publice. 
Pana acum toate bune si frumoase (pentru banci). Problema este ca pisica moarta a fost aruncata in curtea guvernelor care s-au vazut deodata cu enorme datorii. Observati cum datoria Romaniei s-a triplat "inexplicabil" peste noapte. Bancile au inceput sa fie ingrijorate de faptul ca unele tari nu ar mai putea sa returneze imprumuturile. Drept consecinta, au inceput sa faca presiuni asupra guvernelor prin agentiile de rating sau impunandu-le "masuri de austeritate". 
A "satisface pietele" inseamna sa-i multumesti pe camatari. Numai ca, strangand surubul, guvernele prin masurile de "austeritate" au starnit mania popoarelor. Infricosati, camatarii au marit presiunea asupra popoarelor, cerand si mai multa austeritate, marind astfel si mai mult mania populara. Ne aflam intr-un cerc vicios. Guvernele au actionat si mai actioneaza inca precum niste iepuri prinsi in lumina. Solutia este sa rupi pisica in doua si sa le dai papucii camatarilor in stil argentinian

Niciun comentariu: