luni, 26 decembrie 2011

"We feed the world" - Noi hranim omenirea

Un film documentar extraordinar, cel mai bun pe care le-am vazut in ultimul an.
Titlul filmului citeaza cu ironie sloganul We feed the world - "Noi hranim omenirea", al corporatiei multinationale Pioneer, specializata in producerea de seminte si cultivarea de plante modificate genetic.
Un capitol al filmului este realizat in Romania, in zona Brailei, avandu-l ca si gazda pe directorul de productie al Pioneer Romania. "Pot spune ca la ora actuala in lume nu mai exista planta care sa nu contina organisme modificate genetic, sau cel putin nu mai suntem siguri".
Un film cutremurator despre globalizarea agriculturii, despre foamete, care se dovedeste a fi de fapt genocid cunoscut si acceptat ca atare.
Supraproductie agricola bazata pe OMG, excesul de productie nu este trimis pt hrana in tarile lumii a treia, unde este nevoie de el. Este trimis inapoi in tarile dezvoltate, unde este aruncat.
Sau concureza la pret de dumping produsele locale, naturale, din tarile slab dezvoltate: UE subventioneaza cu peste 1 miliard de dolari zilnic productia interna de legume (cea mai mare concentrare de productie in acest domeniu fiind in serele din zona Almeria din sudul Spaniei), din care o buna parte este exportata la pret de dumping in tarile lumii a treia, distrugand productia locala. Astfel, de ex, in piata centrala din Dakar, capitala Senegalului (in vestul Africii), o cutie de legume produse in sudul Spaniei ajunge sa coste de trei ori mai putin decat acceeasi cantitate adusa la piata de producatorii locali de legume. Astfel, taranii locali, chiar daca ar lucra zilnic 18 ore, tot nu ar putea concura pretul de dumping al produselor UE; ca o consecinta, iau drumul bejeniei, riscandu-si viata pt a emigra clandestin in tarile din UE, pt a ajunge muncitor pe plantatiile din sudul Spaniei, sau gunoier in Paris, unde traiesc in conditii insalubre, fara normele elementare de igiena si confort.

"De unde vin banii?" se intreaba directorul Pioneer Romania. "De la cei saraci, iar cei bogati nu vor sa lase sa le scape din mana acesti bani. Astfel merg lucrurile" conchide el.

Despre distrugerea micilor producatori in toate domeniile agricole, de la pescuit, la legume, cereale, cresterea animalelor, si concentrarea productiei in mana catorva mari colosi din domeniu, avand ca urmare deteriorarea grava a calitatii alimentelor consumate ("peste cativa ani, copiii nostri nici nu vor mai stii care e gustul firesc al unei plante"), saracirea unei intregi paturi sociale - a taranilor, care sunt facuti dependenti prin diverse mijloace (de ex sunt fortati sa cumpere pt sadire seminte modificate genetic, care nu pot fi folosite si al doilea an, astfel ca taranul este fortat sa vina an de an sa cumpere la preturi crescande; se foloste la inceput "momeala" cu preturi subventionate de stat, care il fac pe taran sa le cumpere, fiind ieftine sau aproape gratis, dupa care in anul urmator, statul refuza sa mai subventioneze cumpararea de seminte, insa taranul este deja captiv al respectivei companii - in cazul de fata Pioneer, caci odata ce a semanat OMG-uri,  nu poate semana acum decat OMG; asa ca e nevoit sa cumpere din nou, altele, an de an -  asa cum arata filmul astfel s-a petrecut chiar si in Romania ; mult mai grava a fost situatia in India, unde sute de mii de tarani s-au sinucis datorita inselatoriei Monsanto) .

"O companie este o companie, iar o companie nu are inima" - acelasi director.

100,000 oameni mor zilnic de foamete, iar la fiecare 5 secunde un copil sub 10 ani moare de foame.
Anul acesta, 842 milioane de oameni  au devenit invalizi cronici ca urmare a malnutritiei, in conditiile in care, la nivelul productiei mondiale actuale de alimente, pot fi hraniti fara probleme 12 miliarde de oameni. Asta inseaman ca fiecare copil ce moare la cateva secunde de malnutritie, este de fapt ucis.



Ministrul Agriculturii, Tabara, calul troian al Pioneer si Monsanto in Romania

5 comentarii:

mizantropescu spunea...

..si cum iti spuneam aseara: din pacate oamenii nu citesc biblia, si d'aia trag concluzii gresite. Uite aici, oare nu spune sa lasi soiurile de plante nemodificate?
http://biblia.resursecrestine.ro/deuteronomul/22#verset-9
Dar cui sa'i spui? OMUL stie! Si din cauza arogantei lui e prost gramada.

originar spunea...

da, e interesant citatul .

mizantropescu spunea...

E pacat de filosofia ascunsa acolo, pe care putini o inteleg.... Si ce bogatie !

Anonim spunea...

Daca tot se citeaza Deuteronomul de ce as crede ce as aplica doar ce se spune in versetul acela si nu si restul? Adica sa omoram cu pietre in numele Dumnezeului Yahweh multi multi oameni pentru felurite si diverse „pacate”? Chiar pe pagina citata mai jos sunt pedepsele pentru curvie si preacurvie ... Foarte adanca filozofia. Ma inchin ... cu stanga.

Anonim spunea...

pt. Mizantropescu - sa inteleg ca tu pocnesti de inteligenta?
"E pacat de filosofia ascunsa acolo, pe care putini o inteleg.... Si ce bogatie !"
Filozofia de-a cotropi alte popoare?
<<6 „Domnul, Dumnezeul nostru, ne-a vorbit la Horeb, zicând: „Aţi locuit destulă vreme pe muntele acesta.
Ex 31; Ex 19.1; Num 10.11;
7 Întoarceţi-vă şi plecaţi; duceţi-vă la muntele amoriţilor şi în toate împrejurimile: în câmpie, pe munte, în vale, în partea de miazăzi, pe ţărmul mării, în ţara canaaniţilor şi în Liban, până la râul cel mare, râul Eufrat.
8 Vedeţi, v-am pus ţara înainte; intraţi şi luaţi în stăpânire ţara pe care Domnul a jurat părinţilor voştri, Avraam, Isaac şi Iacov, că o va da lor şi seminţei lor după ei.”>>
Pai ceilalti nu sint tot creatia Lui? Sau or fi o creatie vitrega?
O alta mostra filosofie ascunsa:
"6 Dacă întâlneşti pe drum un cuib de pasăre, într-un copac sau pe pământ, cu pui sau ouă, şi mama lor şezând peste pui sau peste ouă, să nu iei şi pe mama şi pe puii ei,
Lev 22.28;
7 ci să dai drumul mamei şi să nu iei decât puii, ca să fii fericit şi să ai zile multe."
???
Si astea-s doar citeva mostre de filosofie.