luni, 31 ianuarie 2011

La sud de granita

-un film de Oliver Stone

Hugo Chavez, liderul de necontestat al Americii Latine, este o personalitate dinamică şi carismatică, care s-a impus pe scena politică prin încercarea nereuşită de lovitură de stat, din 1992, organizată de facţiunea militară Bolivarian Revolutionary Army - 200, împotriva coruptului preşedinte Carlos Andres Perez - care a şi compărut în faţa Curţii Supreme, ulterior, sub acuzaţia de fraudă.
Deşi lovitura de stat a eşuat, prin declaraţia televizată finală, prin care îşi asuma deplina responsabilitate pentru eşecul acţiunii, lt.col. Hugo Chavez intra în conştiinţa publică, fiind privit de marea majoritate a populaţiei sărace şi chiar de clasele de mijloc, ca un erou răsărit din necunoscut.

După eliberarea sa din detenţie, în 1994, Chavez a continuat să militeze contra regimului corupt venezuelan, aservit totalmente intereselor financiare ale SUA, reprezentate de FMI, ajungând să intre în cursa prezidenţială din 1998.

În cazul lui Hugo Chavez, epitetele ce-i sunt asociate de cea mai imperialistă ţară din istoria lumii, SUA, fiind desigur de "dictator" şi "terorist", pentru care ar trebui să le mulţumim, fiindcă sunt mult mai uşor de identificat astfel, oamenii cu adevărat buni, care sunt o piedică în calea globaliştilor şi a monopolului petrolier mondial, în cazul particular al Venezuelei.
Documentarul examinează politica de "comerţ liber" promovată de SUA şi FMI, în ultimii ani şi situaţia catastrofală în care au fost împinse ţările sud americane, prin accentuarea extremă a inechităţii sociale, în beneficiul multinaţionalelor, ale căror sedii financiare ştim cu toţii unde se află.

Sacalii economici mondiali sunt învinşi cu propriile arme, de cineva care a învăţat între timp regulile jocului, după cum sublinia Tariq Ali, un scriitor, istoric şi activist politic remarcabil, care semnează scenariul filmului, alături de Mark Weisbrot:
"Aceste schimbări, care au loc în America Latină, nu se produc pe calea luptei armate sau a războiului de gherilă, din vremea lui Che Guevarra. Toate schimbările au loc prin alegeri democratice şi conduc la o dezvoltare economică extrem de semnificativă, a întregului continent."

O. Stone răspundea acuzelor Associated Press, de a nu fi prezentat şi punctul de vedere al opoziţiei oligarhice:
"Partea întunecată ? Există aşa ceva în orice. De ce căutaţi oare numai răul, când un om (Chavez) face doar lucruri bune? El este un democrat şi există desigur şi o opoziţie şi el nu este perfect. Dar face lucruri formidabile pentru Venezuela şi pentru întreaga regiune."
Time Magazine, s-a numărat printre publicaţiile ce au criticat documentarul, în mare parte datorită distribuţiei, dar a avut şi onestitatea de a spune:
"...există o fascinaţie indiscutabilă în acest proiect, chiar şi unele valori inspiraţionale, în conversaţiile lui Stone cu şapte lideri naţionali, implicaţi în lupta de eliberare din umbra sau de sub talpa SUA...",
iar Chicago Sun-Times, punea incisiv punctul pe i:
"...ironia este, că toate aceste critici nu fac decât să valideze, una dintre temele fundamentale ale documentarului: aceea că mass media occidentală, a ignorat adesea cu intenţie, prezentarea situaţiei politice reale, latino americane."

3 comentarii:

Flavian spunea...

Banuiesc ca pe ASTA l-ai vazut la vremea lui, eu acum am dat de el... :)

originar spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
originar spunea...

incolo de ineditul scenei, asa cum am comentat si pe blogul lui pai mei,ete sinistru ca vor sa interzica mai tot ce este natural, nu e vorba doar de frunza de coca, ci cam de toate plantele, mai als cele care au proprietati benfice ptm om, plantele medicinale, etc..
au inceput mai demult cu canabisul, coca, si asa zisele "droguri" gen ciuperci , etc..iar acum astia dau asaltul final la sunatoare, musetel, etc...
deja aprox 90 % din toate produsele naturiste vor disparea se pare pana in vara, trebuind sa inceplineasca noi criterii de omologare, conform noilor standarde impuse prin Codex Alimentarius, sub pretextul protejarii populatiei bineinteles; totul, la presiunea marilor carteluri famaceutice, care nu doresc o populatie sanatoasa, caci asta ar inseamna falimemnt pt ei; in acest business, boala = bani, sa au cui sa vanda permanent pastilele lor obtinute in laboirator prin sniteza din tot felul de chimicale..
azi maine o sa auzim la Tv ,ca a fost "destructurata o intreaga retea de traficanti de musetel, toti primind mandate de arestare preventiva"