marți, 4 ianuarie 2011

Creierul uman se micşorează

Cercetătorii susţin că dimensiunea creierului uman a scăzut constant în ultimii 20.000 de ani, dar nu se pun de acord cu privire la afectarea intelectului.
Scăderea dimensiunilor creierului vine după ce, timp de două milioane de ani, craniul uman a crescut constant, peste tot în lume, indiferent de rasă sau de sex.
„În ultimii 20.000 de ani, volumul mediu al creierului a scăzut cam cu 10%, aceeaşi reducere fiind întâlnită şi la bărbaţi, şi la femei.
Un antropolog de la Universitatea din Wisconsin, John Hawks, susţine că o dimensiune mai mică a creierului nu înseamnă şi o scădere a inteligenţei umane. Dimpotrivă, cercetătorii susţin că astfel pierdem din agresiune, concluzia fiind pusă după studii asupra cimpanzeilor.
Motivul pentru care omenirea renunţă la creiere voluminoase este pus pe seama faptului că în societăţile dezvoltate activităţile de zi cu zi sunt specializate şi distribuite mai multor persoane. Spre deosebire de vremurile în care eram vânători şi culegători, oamenii moderni nu mai au nevoie de creiere cu dimensiuni atât de mari.

Niciun comentariu: