“Roşia Montană se va da rapid, bineînţeles, ca şi toate celelalte resurse, pentru care au avut loc şi manifestaţii de protest, asta e părerea mea! E firesc, în momentul în care tu vii la putere şi-ţi asumi programul FMI, că nu poţi să faci altceva decât acelaşi lucru pe care-l făcuse şi până atunci guvernul trecut! Dacă tu spui, dom’le, e perfect programul, ni-l asumăm, vrem să respectăm ce s-a convenit cu partenerii noştri, gata, domnule, ştii rezultatul!”.
FMI, agenti de vanzari ai capitalului occidental
Despre prima misiune a FMI din acest an la Bucureşti, în perioada 15-29 ianuarie, reputatul analist economic Ilie Şerbănescu declară, că este o vizită a unor “agenţi de vânzări ai capitalului vest-european într-o colonie, iar Comisia Europeană este agentul de vânzări al Germaniei”. În anul 2013, mai afirmă Ilie Şerbănescu, “un şir întreg de privatizări a unor acţiuni minoritare, toate în energie, vor scoate din joc, de fapt, decizia statului român din acest sector suprastrategic şi supraimportant, ultimul în care, pe partea de producţie, mai avea un rol şi statul român”. Delegaţia FMI va efectua a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by cu România. Reprezentanţii FMI vor fi însoţiţi de cei ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
“Guvernul Ponta nu are ce să facă în momentul de faţă. A acceptat programul, nu mai are loc de întors! Aşa a pornit, când a venit domnul Ponta la guvernare, primul lucru pe care l-a făcut a spus că-şi asumă programul cu FMI, care nu a fost negociat de domnul Ponta dar a fost negociat de Guvernul României. Orice guvern care vine trebuie să îndeplinească acordul dacă şi l-a asumat. Sau, dacă nu-i place programul, în momentul în care venea la conducerea guvernului trebuia să spună: domnilor, eu vreau altceva şi încercăm să renegociem! Dar nu a spus asta, ci a spus că-şi asumă programul. Pe data de 7 mai 2012 asta a spus, că-şi asumă programul convenit cu FMI, deci acum nu mai are nimic de făcut decât să ducă la îndeplinire acel program pe care şi l-a asumat. Nu ştiu de ce a făcut asta, habar n-am! Probabil că a avut poziţia asta pentru a obţine un confort politic!”.
Scop final:lichidarea ultimelor rămăşiţe de economie românească din economia României
”Actualul program stabilit de FMI pentru România are două scopuri: în primul rând liberalizarea preţurilor la energie, care are un calendar deja stabilit, şi care are ca scop final ca românul să plătească pe propriile lui resurse tot atât cât îi costă pe occidentalii din Uniunea Europeană să se aprovizioneze din Rusia. Deci, e un fel de interdicţie pentru români de a beneficia de propriile resurse la preţuri mai mici, mai ieftin, şi asta se face în numele liberalizării la ansamblul UE. Mă rog, mie mi se pare ceva abject, dar nu contează, ăsta este primul scop."
Şi toată treaba asta este făcută, eu zic deschis, în calitatea de agenţi de vânzări pentru capitalul vest-european, rol de agenţi de vânzări pe care îl joacă şi FMI-ul şi Comisia Europeană. Comisia Europeană nu joacă pentru România, joacă pentru cei care conduc UE – în primul rând pentru Germania.
Al doilea scop este lichidarea ultimelor rămăşiţe de economie românească din economia din România. O să vedeţi privatizările CFR Marfă, Oltchim, precum şi un şir întreg de privatizări a unor acţiuni minoritare, toate în energie, care vor scoate din joc, de fapt, decizia statului român din acest sector suprastrategic şi supraimportant, ultimul în care, pe partea de producţie, mai avea un rol şi statul român. Astea sunt lucruri stabilite – şi cu CFR Marfă, cu Transelectrica, cu Romgaz, cu Transgaz şi cu toate celelalte, astea nu le-am stabilit eu, sunt stabilite de guvernanţii României. Vânzarea restului de acţiuni ale Electrica în companiile de furnizare şi distribuţie de electricitate deja privatizate nu mai contează, astea sunt o brumă care mai există, pentru că distribuţiile de energie electrică sunt, în proporţie de 80 de la sută, la străini. Astea sunt rămăşiţe, bruma, exact ce am spus eu, cu un termen foarte precis – bruma de economie românească din economia din România! Aşadar, acestea sunt cele două obiective care se termină, se încheie. După care chiar nici nu ştiu ce mai urmează”.
”L-am auzit pe domnul Ponta spunând că ar vrea un al treilea acord cu FMI, dar eu am îndoieli că FMI va mai dori aşa ceva, pentru că îşi încheie misiunea, nu mai are ce să facă în România! Dacă scoate din joc statul român cu acordul actual, un nou acord nu mai are rost, din punctul lor de vedere!”.
“Eu ce să spun de cetăţenii României, de opinia publică?! Nu le reproşez nimic, dacă oamenilor le convine aşa, dacă au impresia că aşa trăiesc mai bine, aşa să fie!
Cazul României cu cazul Greciei nu sunt similare. Grecia e o ţară de un anumit tip mai puţin existent în lume, e o ţară de servicii prin forţa lucrurilor, o ţară de turism, o ţară care aduce din turism mai mult decât din alte sectoare, deci e o ţară atipică. FMI şi ceilalţi creditori o să le ia grecilor câteva insule şi cu asta se închide treaba. Trebuie spus că există foarte multe servicii de utilitate publică în Grecia pe care grecii nu le-au dat altora şi acum o să vedem dacă o să le dea, astfel că şi din punctul ăsta de vedere sunt atipici. Sigur, nu se pot compara cu românii, care au dat tot. Sau poate românii sunt atipici pentru că noi am dat tot, tot! Iar discursul prevalent în România – îmi pare foarte rău să constat, chiar de la oameni cu capul pe umeri! – este: dom’le, bine că le-am dat, că noi le furăm!!! Aşadar, teza este că pentru că nu putem să venim de hac hoţilor vindem Statul! Dacă asta este soluţia minunată şi proferată, cum să spun, transformată de către unii într-o practică, asta este! Sunt înmărmurit când oamenii, unii de toată isprava, susţin că noi nu suntem în stare să le exploatăm cum trebuie: «lasă, bine că s-a dat Petrom, de ce te opui?! E bine, aduce bani la buget!». În loc să aducă bani pentru Ţară, aduce bani la buget!!! Mie mi se pare că ăştia au creierul spălat! Nu mai comentez şi nu intru în polemică cu aceste persoane care au creierul spălat şi care nu-şi dau seama că resursele unice de petrol nu se dau din mână! O să spună că trebuia să le dăm pentru că străinii le exploatează mai bine şi ne dau şi nouă ceva la buget. Eu zic că ne dau 15 bani dintr-o sută, dar mă rog, dacă asta se vrea...”.
Ungaria nu este exploatată colonialist pentru că nu are resurse
“Guvernul ungar nu are probleme datorită faptului că Ungaria nu are resurse şi atunci nu are cum să fie exploatată colonialist. Marele nostru dezavantaj este că avem resurse şi suntem trataţi ca o colonie care trebuie exploatată. Dacă nu eşti colonie cu resurse... Cum e şi Bulgaria, n-are ce să le ia, salut şi la revedere! Le fac litoralul şi staţiuni de schi, mă rog, asta vor să ia de acolo, de la bulgari, dar asta e nimica, domnule! Deci, sunt nişte ţări privilegiate: privilegiul de a nu avea resurse! Iar neşansa României este de a le avea!”.
”Vizita de luni este în programul convenit şi acceptat, trebuie să vină oamenii, au impus un program şi vin să-l verifice şi dacă nu cumva nu s-a făcut. Deja nu mai putem vorbi în termenii «au venit să vadă oamenii ce e şi să impună în continuare», nu: acum este vorba despre ce şi-a asumat guvenul român, că e Ponta şi nu Ungureanu sau Boc, pe ei nu îi interesează asta! Ei trebuie să ia jumătatea asta. Dom’le, instrumentul principal, vă atrag atenţia, se numeşte Scrisoare de intenţie – bineînţeles, este o expresie a supremei demagogii! – că, vezi Doamne, nu impune FMI, este ce şi-a stabilit şi şi-a asumat guvernul român, care este autorul scrisorii de intenţie!!!! Rămâne ca instrument faptul că o face guvernul român, deci porneşte de la guvernul român, este asumarea, intenţia, dorinţa guvernului României de a face scrisoare de intenţie! Şi tu, guvernul României, le ceri lor şi ei acceptă, intenţionează să accepte! Acceptă să le lustruim pantofii! Mă rog, asta este! Şi chiar dacă, cum era în cazul lui Frank ăla, avea pantofii rupţi în talpă, noi îl lustruiam totuşi pe deasupra! Deci, nu poate să iasă altceva decât a ieşit până acum, pentru că programul cu FMI e acelaşi! Nu mai discutăm, nu mai e vorba de interpretări, de negocieri, de tatonări: e un lucru stabilit care merge mai departe şi ce a fost până acum va fi şi de acum încolo, dacă domnul Ponta însuşi a consimţit să facă ceea ce a făcut Boc! Pentru că el nu face altceva, că dă salarii şi nu mai taie salarii, asta e o chestie de conjunctură! Mâine din ce o să dea salarii, dacă nu mai are economie?!
Probabil că Romania nu se va mai dezvolta niciodată, pentru că n-are cine s-o dezvolte, deoarece dezvoltarea nu este un proces spontan ci este indus! Şi n-are cine să mai inducă dezvoltarea: capitalul străin nu că e rău, chiar dacă el poate fi şi rău, dar nu este treaba capitalului străin dezvoltarea României!”.
8 comentarii:
Totusi, Rosia Montana e un proiect in care si statul e actionar si din care statul ia peste jumatate din profituri. si e o foarte buna metoda sa scapam de FMI, sa nu mai fim sub talpa lor!
Mai, ce invazie de postaci pe net, de au ajuns chiar si pe blogul meu! RMGC mai are sa va dea bani ?
Exploatarea ar distruge iremediabil o zona imensa , iar aurul nu ar fi al nostru; doar o mana de politicieni ar face ceva milioane de euro ca sa inlesneasca aberatia asta. Dar tu stii toate astea dar nu te intereseaza.
Banca Nationala nu doreste sa cumpere aur, deci tot aurul Rosiei Montane ar lua drumul strainatatii, al pietelor internationale. Asadar, pentru ce va bateti voi, goldistilor? Pentru straini? Ce fel de romani sunteti, daca sunteti? Astia incarca aurul in camioane si se duc acasa victoriosi, lasandu-ne mostenire, pentru cel putin 100 de ani, un iaz de cianuri gigantic, peisajul si patrimoniul daco-roman distrus. Asta in schimbul a 300 de locuri de munca pe timp de 10 ani si nici atat (plus 1000 de locuri de munca la lopata, in faza de constructie, de doi ani). Meritam noi, romanii, sa-si bata altii joc de noi in asemenea hal? Raspundeti, goldisti!
Locurile de munca vor fi vremelnice. Distrugerile - iremediabile. Nu va lasati amagiti de asa-zisele elemente de siguranta! Cred ca este important sa ne gindim si la ce va fi peste 50 - 100 de ani, nu doar in urmatorii zece.
Localnicii aia, dupa perioada in care se va implementa exctractia or sa moara din nou de foame caci nu vor mai avea nevoie de ei? In momentul de fata ar putea sa se gandeasca autoritatile la o dezvoltare durabila nu sa blocheze orice tip de dezvoltare declarand zona ca fiind doar pentru minerit. Stiti ca acolo nu poate deschide nimeni o pensiune sau un hotel pentru a dezvolta turismul din cauza acestei hotarari a autoritatilor? Daca ar vrea cineva sa deschida o fabrica de ceva sau orice afacere nu are voie ca nu se poate acolo decat minerit. Oameni buni, scoateti-va barna din ochi!
George Sim.
Sincer, cine a crezut ca USL, formata din aceiasi TRADATORI de neam si tara, care conduc de 23 de ani prin rotatie, chelneri de bacsisuri mici (cum spunea regretatul Eugen Barbu), din esaloanele 2,3,4 etc. ale PCR si Securitatii Statului, vor face CEVA pentru POPORUL ROMAN si aceasta tara care abia va avea 100 ani vechime, este naiv (pentru a fi foarte "moale" in afirmatii).
George Sim.
O tara/regiune/teritoriu populat de oameni, nu poate deveni o colonie decat daca are o populatie lasa (noi nu suntem omenosi si primitori cu strainii, suntem lasi si dorim sa parvenim material prin orice mijloace). Orice popor puternic (legea entropiei : orice sistem tinde catre o stare de echilibru cu un consum cat mai mic de energie) trebuie sa gaseasca unul slab, pe care sa il sclavuiasca. Asa a fost de la inceputuri si tot asa e in lumea vie (animala sau vegetala). Iar cu ce exista acum in acest teritoriu nu te poti lupta cu nimeni , ma refer la lumea la care noi jinduim, in nimic : idei/munca/inteligenta/hotarare/demnitate s.a.m.d.
Vorba lui Tutea : ne bat ungurii si cu cozile de la maturi ....
Orice incercare de a iesi din ritmul impus pe plan mondial va duce la denigrarea, coborarea in derizoriu prin orice mijloace si chiar suprimarea fizica (daca celelalte nu dau rezultate) a celui care "iese din rand". Numai o miscare de masa, la un nivel care sa cuprinda mai multe tari/teritorii/regiuni poate schimba, poate, ceva. Nici un regim , in toata istoria mondiala, nu a rezistat unei revolte masive a populatiilor.
Ceea ce nu mai e cazul la supraponderalii (pe toate planurile) si tranchilizatii de acum.
Scuze, sunt nervos ! Simt ca ma sufoc si innebunesc la gandul ca singura mea sansa (si a familiei mele)este plecarea de pe acest teritoriu.
Asa este prietene, ii doare in cot pe toti. Am creat un grup de lupta civica anti-gaze de sist pe Facebook, Anti Frack Vest, vizand constientizarea oamenilor din vestul tarii (unde tocmai s-au concesionat pt exploatarea gazelor de sist 5 perimetre, din care doua la doi pasi de Arad). Crezi ca intereseaza pe cineva din zona? Pe nimeni. Exceptand vreo doi-trei activisti care nu sunt din zona de vest, ci din alte parti ale tarii, doar ei mai tin grupul activ cu comentarii si postari.
Nu mai tine "vrajeala" aia cu ..."sa facem ceva..." bla-bla-bla...facem un drac mare...nu avem ce face,decat sa iesim TOTI si sa taiem in carne vie,la propriu.
Ceea ce nu se va intampla la noi in urmatorii 30 de ani.Istoria noastra e ciclica,daca pot spune asa.trebuie sa ne-o luam in bot 50 de ani ca sa ne trezim. Douazeci au trecut...
Românii nu ies toți decât în 4 situații:
1: Suntem în hotel în Dubai și trece Bănică Marin pe stradă spre plajă
2: Avem nevoie de apă de la robinet luată din butoiul din curtea bisericii (situație în care tre să ne batem între noi cu bidoanele în cap)
3: Trebuie să mergem să vedem cum arată Sergiu Nicolaescu mort cu vata în nas.
4: Trebuie să lingem moaștele Sfântului Malarie Cel Nou care tocmai au fost aduse de la Salonic la București.
Inclin sa cred totusi ca asa va fi și peste 30 de ani, si peste 50, si peste 70... după aia nu mai îmi pasă. pentru că voi fi puțin cam mort (sper).
Din pacate, am ajuns sa zic ca cei tineri trebuie incurajati sa plece din tara..
Toata dragostea din lumea asta ,inclusiv cea de tara,trece prin stomac..de aceea nu stim sa zambim,sa fim OAMENI...din lipsa de trai decent...ATENTIE... nu de bani,ci de trai decent...care implica printre altele si EDUCATIE.
@originar
Excelent articolul!
@pai MEI
Cine morții mă-tii ești tu să ne faci prosști?
DA AM VOTAT și voi mai vota cu USL și cu partidele de stânga! Vreți schimbare adevărată?HAI în stradă să dăm foc la tot!
Constat că pe acest blog de calitate au apărut atât postaci RGMC cât și cei portocalii pe care îi găsim frecvent la Excrementul Zilei!
Așadar Jos Băsescu Kiorete!
Mulțumesc mult pentru îngăduința de a mă fi exprimat ...un pic mai diirect!
va rog sa va abtineti de la injurii; toti suntem in aceeasi barca; da, e logic sa fim de stanga, sa votam cu stanga, problema este ca in RO partidele nu au ideologie, deci si pai mei are dreptate cand reclama naivitatea oamenilor, a "prostimii".Nici un partid din Parlament nu reprezinta cu adevarat stanga. Cei ce isi spun socialisti din Parlament, sunt de fapt "socialisti de caviar", capitalisti sadea. Insa e bine sa te dai socialist, ca sa atragi votul celor multi si saraci, insa dupa ce este ales faci politica economica de dreapta. Evident, guvernarea Basescu a fsot ca o ciuma pt Romaia, nimeni nu contesta asta, nici pai mei; el , la fel de naiv insa, voteaza cu PPDD :)
Problema e - ca sa revenim- ca sa poti infiinta un partid , in conditiile legii din RO, cu care sa poti iesi sa te bati la elegeri , un partid de stanga, nu falsuri facute tot de capitalisti pt naivi, AI NEVOIE DE BANI. Asa e facut sistemul, asa sunt facute legile. Am vazut din experienta altora onesti si sinceri in a schimba ceva, au incercat si au esuat, neavand bani multi de investit. In sistemul actual politica inseamna bani.
Sau, varianta a doua, cum ziceai si tu mai sus, doar in urma unei miscari sociale de masa, in care lumea iese in strada si da foc la tot, si apare iar o emanatie a strazii care sa se transforme in partid politic. Dar va fi si ea infiltrata de agentii cpitalistilor, caci economia mondiala e controlata de capitalisti si banci, si aceia nu vor accepta ca intr-o tara ca Romania poporul sa isi hotarasca soarta, mai ales o tara ca Romania plina de resurse naturale; dar tot ar fi o miscare buna, macar am fi mai repsectati pe plan extern si ne-am negocia mai bine interesul ca popor, asa cum fac alte natiuni carora li se ingaduie multe "privielgii", in fapt drepturi naturale, doar pt faptul ca sunt mai demne si isi apara interesul ...
@ Think Again, pt genul asta de exprimare, " un pic mai directa " m'ai cenzurat la un moment dat.
Daca o sa recitesti comentariul lui Pai Mei, o sa constati ca era mai echidistant decat la prima vedere.
Trimiteți un comentariu