joi, 7 iunie 2012

Dictatura bancara

Un raport al Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca salvarea bancilor spaniole ar putea costa intre 40 si 80 de miliarde de euro, scrie joi ziarul spaniol ABC.



Se pare ca in ultimul timp capitalismul a devenit un fel de socialism corporatist. O banca e in impas din cauza deciziilor gresite pe care le-a luat? Nici-o problema, o salveaza statul. Mai multe banci au dificultati financiare si ameninta sa traga dupa ele toata economia? Nici-o problema, instalam un regim de austeritate si suporta populatia. Iar daca populatia se revolta si refuza masurile de austeritate, inseamna ca sunt doar niste lenesi care refuza sa munceasca.


Industria bancara reprezinta singura afacere privata in care statul, oricare ar fi el acopera pierderile si practic incurajeaza profitul in orice conditii
Bine a spus cine a spus: ""privatizarea profitului si nationalizarea datoriilor"".
Legi sociale, caldute si protectoare pentru banci....Clientii? ...eeeh...pai clientii sunt niste neispraviti care trebuie sa cedeze cat mai repede garantiile, pentru ca au imprumutat fara cap.

De ce s-ar mai chinui o banca sa-si scada salariile, sa adopte strategii de supravietuire....n-are rost, oricum statul le protejeaza cu banii populatiei.
"Concurenta", "cerere si oferta", "piata libera" si alte legi si concepte ale economiei raman doar pentru emisiunile de popularizare ale capitalismului, si se aplica ferm doar pentru clienti.
 
Frumoasa si interesanta este meseria de bancher. Cum ai probleme, cum vine statul si injecteaza banii poporului ca sa-ti salveze banca si , bineinteles , salariul care nu este unul ca oricare, ci unul foarte gras. Poti face cele mai proaste investitii ca bancher, inclusiv o banca paralela in care sa bagi profiturile fara sa stie nimeni, nu conteaza; statul te salveaza cu banii contribuabililor pentru ca prosperitatea ta este importanta. Sa ne facem bancheri, domnilor! Domnul Isarescu va avea grija de noi!

Capitalismul spune ca orice firma neprofitabila da faliment...in momentul in care salvezi bancile nu iti cam bagi picioarele in ideea fundamentala a capitalismului?!

Cu criza asta s-a observat ceva foarte interesant: ce e profitabil pica, daca nu e banca (caz in care e ajutata de stat) sau firma foarte puternica (caz in care iar e ajutata de stat)... cu alte cuvinte, totul e sa fi suficient de smecher incat sa nu te poata lasa sa falimentezi... cand ai ajuns aici te doare in dos.



In fine, daca tot e la moda ideea cu salvarea bancilor, subscriu si eu: Hai sa salvam bancile!! Nu? Saracutele banci! Eu ofer 1litru de benzina si o cutie de chibrituri.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am asa o banuiala ca in curand bancile vor avea garduri metalice in jur si multi oameni vor bate cu tigaile in ele asa cam cum a fost in Argentina.