vineri, 27 ianuarie 2012

Romania vs. FMI, un meci nedrept cu final anuntat

Romania a adoptat masuri de austeritate cerute de FMI, pentru un acord care nu era necesar tarii noastre, 
care ne-a fost bagat pe gat de finanta internationala, pentru a-si recupera de la BNR parte din
 rezervele minime obligatorii (RMO), necesare bancilor straine prezente in tara noastra, 
Altfel, cum ne explicam faptul ca respectivul acord a fost conditionat de reducerea RMO de la 40% la 20%, ceea ce s-a si intamplat de fapt, acordand multe miliarde de euro din visteria BNR acestor banci.

Absolut tot ce a facut Basescu (prin Boc) este sa limiteze deficitul, si inca folosind cele mai simpliste masuri pentru economie: cresterea TVA, scaderea brutala, la gramada a salariilor bugetarilor si a ajutoarelor sociale. Economia nu o sa creasca de la sine, 2011 era tot pe scadere daca nu se intampla minunea in agricultura (cel mai bun an agricol din istorie).
Imprumutul FMI a fost o teapa ordinara data contribuabilului roman care e mamaliga si nu explodeaza. Da, am luat imprumut multe miliarde ca sa “reconsolidam” rezervele BNR pe care le-am golit dand absolut fara nici un motiv jumatate din depozitele obligatorii inapoi bancilor straine. Care ghici ce? Aveau mare nevoie de bani inapoi in bancile mama ca se jucasera dea investitorii pe Wall Street si isi luasera teapa. Lasa ca au dat-o si ei mai departe: noua.


Pentru cei care se intreaba unde s-au dus banii de la FMI: bancile straine au repatriat in 2009 si 2010 vreo 10 miliarde de euro, in mare parte din fondurile disponibilizate de la BNR. Acolo s-au dus.


Dacă facem un calcul şi cumulăm datoria privată cu cea publică, ajungem undeva la peste o sută de miliarde de euro. 
Dacă ne referim la resurse, exceptând gazul natural, toate sunt în mâna companiilor străine. 
N-o să vedeţi vreo ţară dezvoltată în care băncile şi resursele energetice sunt controlate, aproape în întregime, de companii străine. Din acest punct de vedere am putea spune că avem un statut de colonie. Suntem la discreţia capitalului străin. Uitaţi şi cazul Nokia: nu le mai convine profitul, pleacă mai departe!
Domnul Băsescu ne spunea că trebuie să ne împrumutăm pentru a plăti pensiile şi salariile. Dar de ce nu ne-am preocupat serios de combaterea evaziunii fiscale ?  Avem o evaziune estimată anual la 15 miliarde de euro. N-ar trebui să ne împrumutăm deloc. Dar nu se vrea acest lucru. 
Justificările celor aflaţi la putere sunt puerile. ..explicaţii de doi bani... 
Există însă o categorie privilegiată, restrânsă, care beneficiază din plin de pe urma evaziunii.
Ne îndreptăm cu paşi rapizi spre un sistem oligarhic.


Licitatiile publice in valoare de aprox 12 miliarde euro sunt fraudate in proportie de 20-30%;
Banii din sanatate , in valoare de 5.5 miliarde euro sunt fraudati in proportie de 10-20%, poate si mai mult;
Companiile si institutiile de stat, potrivit rapoartelor Curtii de Conturi,produc fraude financiare la nivel de 10 miliarde euro anual, cu prejudicii directe stabilite de aprox 1 miliard euro


O să avem mari probleme cu redresarea economică, deoarece reducerea salariilor în sectorul bugetar, dar şi în cel privat - pentru că şi aici s-au redus salariile - afectează cererea de consum. Nu poţi avea o relansare economică fără cerere. 
Pornind de la premisa că trebuie să reduci cu orice preţ deficitele lovind în cererea de consum prin tăierea salariilor, n-ai cum să ajungi la relansare economică.
Preşedinţi, manageri de instituţii sau companii de stat, oameni care nu au nici o tangenţă cu managementul, sunt numiţi politic pe acele funcţii. Nu poţi să ai performanţe cu asemenea oameni.

Niciun comentariu: