sâmbătă, 16 aprilie 2011

Toate limbile au evoluat de la o singura limba mama

Orice limba vorbita in lume, de la engleza la mandarina, a evoluat de la o limba mama preistorica vorbita pentru prima data in Africa, acum zeci de mii de ani, arata Daily Mail.
După analizarea a peste 500 de limbi, dr. Quentin Atkinson a găsit dovezi care arată că acestea merg mult în urmă până la un dialect vorbit de strămoşii noştri din Epoca de Piatră.
Descoperirile nu arată doar că limba de origine a tuturor limbilor pământului vine din Africa, ci şi că vorbirea a evoluat cel puţin în urmă cu 100.000 de ani, mai devreme decât s-a crezut până acum.
În urmă cu aproximativ 70.000 de ani, aceşti oameni primitivi au început să migreze de pe continent, răspândindu-se în restul lumii.
Dr. Atkinson, de la Universitatea din Auckland, vine, acum, cu dovezi fascinante potrivit cărora a existat o singură limbă de origine din Africa.
El a numărat sunetele şi fonemele distincte folosite în 504 limbi din lume şi le-a pus pe o hartă. Numărul sunetelor variază mult de la o limbă la alta. Engleza, de exemplu, are în jur de 46 de sunete, unele limbi din Africa de Sud au mai puţin de 15 sunete, iar altele peste 200.
Limbile se schimbă de la o generaţie la alta. În rândul populaţiilor mari, limbile au tendinţa de a rămâne stabile, întrucât sunt mai mulţi oameni care memorează ce au făcut generaţiile anterioare. Dar, în rândul populaţiilor mai puţin numeroase sunt mai multe şanse ca limbile să se schimbe rapid şi sunetele să se piardă de la generaţie la generaţie.
Profesorul Mark Pagel, biolog evoluţionar, spune că acelaşi efect se întâlneşte şi la ADN. Africanii din zilele noaste au o diversitate genetică mult mai mare decât europenii albi care sunt descendenţii unui grup mic ce a plecat din Africa în urmă cu 70.000 de ani.
Profesorul Robin Dunbar, antropolog la Oxford, spune că acum originea limbilor poate fi dusă în urmă cu între 100.000 şi 200.000 de ani.



2 comentarii:

PROMETEU ALCHIMISTUL spunea...

Si in turnul babilonulu se vorbea aceias limba!

originar spunea...

asa; si ? :)