Cercetari recente sustin o concluzie a unui studiu de mediu realizat acum 40 ani: lumea este pe calea dezastrului.
G. Turner, un fizician australian, a publicat probabil unul din cele mai documentate lucrari academice a anilor '70, "Limitele cresterii".
Scrisa de cercetatori de la prestigioasa MIT pentru Clubul de la Roma, studiul foloseste progame de calculator pentru a schita cateva posibile scenarii viitoare.
Scenariul cel mai plauzibil, cel "de bussiness", capitalist, estimeaza ca daca omenirea continua sa consume mai mult decat natura e in stare sa ofere, un colaps total economic se va produce in jurul anului 2030, combinat cu un declin masiv al populatiei.
Totusi, studiul specifica faptul ca cresterea economica nelimitata ar fi posibila, daca guvernele impun fortat politici de investitii in tehnologie pentru a regulariza amprenta ecologica a umanitatii.
Proeminenti economisti dezavueaza insa aceasta varianta, de exemplu Henry Wallich de la Yale sustine ca limitarea economica fortata va duce la "codamnarea a miliarde de oameni la saracie permanenta".
Este ceea ce vedem practic de cativa ani, prin perpetuarea acestei crize, prin politicile de contractie economica si austeritate promovate de guverne la comanda FMI-ului si a bancilor.
De asemenea, in grafic Turner a comparat datele reale obtinute intre 1970-2000 cu scenariul " de bussiness", observand ca scenariul aproape s-a suprapus cu evolutia reala a economiei si populatiei, delcarand: “Este un avertisment clar , ca nu suntem pe o traiectorie sustenabila"
2 comentarii:
dinamica populatiei depinde nu numai de starea economica ci si de alti factori printre care religia si civilizatia din zona respectiva ... musulmanii si indienii sunt in crestere demografica puternica !
Or fi unii in crestere demografica pentru ca acum inca mai e prosperitate, dar hai sa mai asteptam vreo 10-20 de ani si ne vom uita la Mad Max (1 din 2 oameni de pe glob vor muri) live.
Atunci oamenii se vor sterge la fund cu banii/zerourile din banci si cu petrolul, resursele naturale (pamant, apa potabila, padure) vor fi cele mai importante.
Trimiteți un comentariu