duminică, 13 martie 2011

Conspiratia becului incandescent

Un alt documentar interesant, in care se dezvaluie cum inca de la inceputul secolului trecut, marile carteluri capitaliste producatoare de bunuri de larg consum au conspirat in vederea reducerii duratei de viata a bunurilor produse.
Desi initial, imediat dupa descoperirea si inventiile care le-au adus pe piata, durata de viata a bunurilor era extrem de mare si se intindea pe foarte multi ani, elita capitalista e decis ca - pentru a stimula consumerismul publicului si prin urmare a le creste lor necesarul de productie in fabrici , lucru ce conduce in final la maximizarea profiturilor - sa produca bunuri mai fragile, mai proaste calitativ, pentru a le reduce durata de viata.
Cel mai relevant exemplu este becul incandescent.

Este ceva profund incorect, imoral, si trist care ne arata cum ne furam singuri caciula ca si civilizatie, in numele capitalismului si profitului.
Dar...."this is how capitalism works".

Un comentariu:

asybaris spunea...

In 1990 tatal meu a cumparat un televizor sedus de reclama "tehnologie pentru o viata". Nu stiu cum, televizorul functioneaza si astazi si de cate ori ii sugerez sa-l schimbe, sa ia unul mai nou imi aminteste ca a cumparat un televizor pentru o viata:)