De urmarit interviul acordat de Florin Citu, fost trezorier sef la ING, lui Soviani.
A nu se intelege ca ii tin apararea lui Citu, care, asa cum si recunoaste , a participat la practici imorale din interiorul sistemului bancar, si care tipa acum ca din gura de sarpe deoarece soarta procesului declansat de ING impotriva sa a luat-o pe o turnura nefavorabila.
Il postez doar pentru informarea naivilor care mai cred in vreo bruma de buna-credinta a bancilor, si pentru ca in premieră un fost bancher a vorbit despre aspecte necunoscute publicului larg, cum ar fi de exemplu modul în care o bancă plăteşte bonusurile (prin off-shore), cum o bancă poate funcţiona fără trezorier şi alte chestiuni care nu apar extrem în dezbaterea publică.
”ING Bank face o chestie murdara. Bonusurile pe care le acorda aceasta institutie sunt trecute printr-un off-shore din New Jersey pentru a nu plati taxe. Acum sunt in situatia in care ING Bank imi spune ca nu ei imi platesc bonusul si ca trebuie sa ma duc sa ma judec cu firma respectiva”, a povestit fostul economist sef al bancii.
De fapt acesti baieti sunt doar o adunatura de interlopi cu gulere albe.
Ma amuza naivitatea teatrala a lui Citu, care acum ne spune ca nu se astepta la intrarea in sistem sa descopere ca banca il va zdrobi fara mila si cu orice mijloace, in caz de conflict, si ca lupta intre el si banca va fi inegala.
Poate acum intelege si el situatia dramatica a zecilor de mii de romani care au fost lasati de izbeliste desi au fost furati de banci, si carora inclusiv Parlamentul si Guvernul roman le-a intors spatele (la presiunea FMI) nevand curajul sa impuna o lege de minima protectie a consumatorilor de credite.
”Au trecut 18 luni de cand am fost demis din ING. La momentul respectiv nu am spus nimic pentru ca am crezut ca am in fata un partener care lupta legal. Nu a fost asa. In emisiunea lui Radu Soviani am expus o parte din ilegalitati. Altele sunt pe masa procurorilor sub forma de plangeri penale. Altele sunt pe masa celor care sunt responsabili cu reglementarea sistemului financiar bancar din Olanda”, scrie Florin Citu
Si ar mai fi de mentionat ceva important: cand ajungi in pozitii de top in aceste institutii, cum a fost cazul lui Citu, ai libertatea de a parasi pozitia sau de a continua jocul tenebros, un joc in care ai o libertate mult mai mare de actiune decat cei de "jos". Jonglezi cu sume imense ca si cum te-ai juca cu maruntisul din buzunar, si pe deasupra nu ai vreun organ de control in mod real care sa iti impuna restrictii prea multe.
Ei, insa, in marea majoritate, dintr-un ego nemasurat si lacomie, nu refuza niciodata, se aventureaza in jocul asta, nu au remuscari privind efectele indirecte macro-economice ale actiunilor lor asupra unor mase largi de oameni.
Cred ca este un nivel, un statut la care ai acces, unde individul alege, nu mai poti da vina pe sistem (nu acelasi lucru se poate spune despre cei care se afla jos, la baza piramidei sociale; au toate scuzele din lume, caci sansele lor sunt infime, si practic sunt fortati sa joace si "incorect" pentru a supravietui).
Iar cand li se infunda, pozeaza in victime, dar uita sa ne spuna ca inainte, cand erau protejati de sistem, se simteau intangibili.
Vizionare placuta :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu