sâmbătă, 23 iulie 2011

Norvegia

1. Norvegia si-a anuntat incheierea implicarii in Libia (incepand cu 1 august misunea sa se incheie)


2. Martie 2011 - "al doilkea partid din guvernul norvegian, Partidul Socialist de Stânga Kristin Halvorsen (Sosialistisk Venstreparti), intenţionează să voteze pentru o motiune de condamnare a Israelului,  în cazul în care acesta continua bobardamentele in Fâşia Gaza."


3. În ianuarie 2011, Jonas Gahr Stoere, ministrul Afacerilor Externe  al Norvegiei, a declarat ca Norvegia va fi prima tara europeana  ce va recunoaste statul palestinian,  o dată ce  instituţiile palestiniene sunt constituite.


4. Norvegia a refuzat investii israeliene. Ziarul Haaertz relata anul trecut:


"Un fond de investitii norvegian in domeniul petrolier cu o valoare 450 miliarde euro a exclus doua firme israeliene implicate in dezvoltare pe motive de etica, a declarat ministrul de finante al Norvegiei."


5. Ministrul de externe al Israelului Avigdor Lieberman a acuza acum doi ani Norvegia ca promoveaza anti-semitismul;


6. La 22 iulie 2011, o bombă de mare putere a distrus clădirile guvernului norvegian în zona centrală din Oslo.


Tot pe 22 iulie 2011, cel putin 90 de persoane au murit si peste 100 au fost ranite la o tabără de tineret, la Utoyo în afara capitalei Oslo.


Cu doar o zi inaintea atentatului, ministrului de externe norvegian a declarat in tabara tinerilor laburisti de pe insula Utoya ca Norvegia trebuie sa recunoasca statul Palestinian, iar ocupatia evreiasca a teritoriilor palestiniene trebuie sa inceteze imediat.
Vezi aici un articol pe site-ul televiziunii nationale TV2 care prezinta vizita ministrului de externe in tabara in care a doua zi a avut loc masacrul. Este vizibil un banner cu mesajul "Boicotati Israelul!"

Anders Behring Breivik norvegianul de 32 de ani retinut de politie, apare pe olista din anul 2008 cu masonii lojii norvegiene St. Olaus TD Three pillars, publicata pe site-ul televiziunii nationale TV2. Totodata de pe contul de facebook al atentatorului (blocat intre timp) unde acesta isi declara apartenenta la secta francmasoneriei, a fost salvata o fotografie in tinuta masonica.

Politia inca nu poate spune cu certitudine daca autorul care risca cel mult 21 de ani de închisoare a actionat singur sau are complici. De asemenea va fi dificil de stabilit daca autorul celui mai mare atentat din istoria Norvegiei a fost "candidatul manciurian", un asasin programat mental  sa ucida.

Niciun comentariu: