duminică, 11 iulie 2010

Avionul polonez doborat de "ceata artificiala"

Daca tot suntem pe 11, atunci hai sa vorbimm putin de avioane (vezi 9/11)
Autorităţile poloneze anchetează dacă "ceaţa artificială" ar fi putut provoca accidentul aviatic din aprilie, care a dus la moartea preşedintelui Lech Kaczynski şi a altor 95 de persoane. Avionul s-a prăbuşit pe când încerca să aterizeze pe aeroportul din Smolensk pe o ceaţă deasă. Ceaţa, care s-a intensificat rapid înainte de sosirea avionului, a redus vizibilitatea la sub 200 m, mult sub minimul recomandat de 1000 m.

Polonia doreşte acces la fotografiile prin satelit ale SUA, care ar putea arunca o nouă lumină asupra condiţiilor meteo din timpul accidentului, scrie ziarul polonez Gazeta Prawna.
Procurorii doresc să fie ajutaţi de experţi americani să afle dacă "există capacitatea ştiinţifică şi tehnică de a genera ceaţă artificială". Experţii polonezi încearcă să stabilească cauza tragediei, iar ceaţa artificială este una dintre variante.

Anchetatorii polonezi mai doresc ajutorul SUA pentru a stabili dacă cineva ar fi putut influenţa instrumentele avionului de la distanţă şi orice informaţii culese în ziua de 10 aprilie. Polonezii vor să descopere dacă serviciul de informaţii al armatei americane a înregistrat conversaţiile de pe telefonul satelit al avionului, ca parte a reţelei de monitorizare a semnalelor NATO.

Teoria conspiratiei este alimentata si de faptul ca procurorii militari polonezi au dezvaluit, in urma cu o luna, ca centrul meteorologic nu ar fi informat pilotii despre ceata de la Smolensk si nu a urmat procedurile standard legate de conditiile meteo, potrivit "Rzeczpospolita".
Echipajul Tupolevului a primit un raport meteo la ora 7.27 a.m., care descria starea vremii din urma cu peste doua ore (ora 5.00 a.m.). Conform acestui raport, conditiile meteo si vizibilitatea in Smolensk erau bune. Un raport privind faptul ca vizibilitatea a scazut la 500 de metri a fost trimis pilotilor de-abia la ora 8.25. Echipajul nu a confirmat, insa, primirea acestuia. Avionul prezidential trebuia sa aterizeze la Smolensk la ora 8.23 a.m., insa ora 8.41 - la care un jurnalist polonez a trimis un sms catre redactie - este considerata ca, foarte probabil, ora prabusirii.

sursa

Niciun comentariu: